2024. április 16., kedd

Békés, csendes tüntetés Szabadkán

Egy a világhálón megjelent felhívásra csütörtökön este Szabadkán valamivel több, mint száz polgár gyűlt össze a város központjában, hogy csatlakozzon a belgrádi tüntetésekhez.

A tüntetők a kék szökőkőkútnál gyűltek össze (Gergely Árpád felvétele)

A tüntetők a kék szökőkőkútnál gyűltek össze (Gergely Árpád felvétele)

A demonstrációt felszólalások, transzparensek és jelszavak skandálása nélkül tartották meg a kék szökőkútnál. A tüntetők közt járva megszólaltattunk néhány demonstrálót és arról kérdeztük miért jelentek meg az eseményen.

– Az a legfontosabb, hogy mindenki elkezdjen a saját fejével gondolkodni. Úgy tűnik nekem, hogy ezek a tüntetések lassan felébresztik a polgárok öntudatát. Mindez ami napjainkban történik csak akkor ér véget, ha az emberek kellő számban emelik fel a fejünket – nyilatkozta lapunknak az egyik tüntető.

– Egyik nap azt mondják meg fogunk halni, a másik nap már kimehetünk a választásokra, harmadnap megint meghalunk. Ilyen sehol sincsen. Nem lehet egy kósza gondolat miatt bezárni az ország lakosságát, talán a polgároknak is vannak még jogaik. Itt az ideje, hogy a polgárok is megmutassák, hogy törődnek saját sorsukkal és nem engedik meg, hogy mások mondják meg nekik, hogy hogyan éljék az életüket – mondta egy másik tüntető.

A tüntetés csendben békés körülmények között zajlott le. Nagyobb rendőri jelenlétet nem tapasztaltunk az est folyamán, csak néhány rendőr biztosította a demonstrációt.