2024. április 25., csütörtök

Útjavítások és ároktisztítás Kishegyesen

A helyi közösség jelentős infrastrukturális munkálatokba fogott – Ágvágás, ároktisztítás és útjavítások a falu területén – Két helyszínen útlezárás

A koronavírus-helyzet a kishegyesi helyi közösség munkájára is negatív hatással van. Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy az önkormányzat a helyzetre hivatkozva csökkentette a helyi közösség költségvetését. Ez a tevékenységükön is megérződik, de ettől függetlenül számos infrastrukturális munkálat van folyamatban.

Útjavítások a Szentandrási úton (Fotó: Lakatos János)

Útjavítások a Szentandrási úton (Fotó: Lakatos János)

– A csökkentett költségvetésből kevesebb jut a munkálatokra, de azt a keveset igyekszünk megvalósítani. Tavasszal történtek kisebb betonozások és nagyobb ágvágási akciók, amelyek során a villanydrótok közé benőtt ágakat távolítottuk el. Ezt a munkát számos utcában elvégeztük, mert a fákon még nem volt levél, és gyorsabban haladt. Az ágvágás most folytatódik, a jövő hétre tervezzük a Fehér Ferenc, a Kossuth Lajos és a Balassi Endre utcákban. Ez utóbbi nem biztos, hogy összejön ebben a körben, még szervezés alatt van. Mindhárom utcában az ágak gondot okoznak a közvilágításban, és lakossági bejelentéseket is kaptunk, hogy szikráznak a vezetékek az ágak miatt – mondta el Sipos, majd hozzáfűzte, hogy a helyi közösség egy helyi vállalkozót bízott meg az ágak eltávolításával, a munkálatok idején pedig az áramszolgáltató kikapcsolja az áramot az érintett részeken.

Az elmúlt időszakban esett nagyon nagy mennyiségű csapadék megmutatta, hogy az árkok tisztítása és karbantartása mindig aktuális kérdés. A helyi közösség a héten több utcában is kitisztította az árkokat, és folytatni fogja a munkát – számolt be a titkár.

– Kitisztítottuk az árkokat a Liget utcában, a Liget utca és a Téglagyár utca találkozásánál, a Kókai utcában, a Verbászi út Krivaj körüli részén. Az ároktisztítást a Krivajnál kezdtük, és fokozatosan haladunk fölfelé. Júniusban két hét alatt csaknem 250 liter eső esett, ami komoly problémát okozott. Az árkok tisztítása egyébként is tervben volt, így viszont több hordalékot kellett kipucolnunk. A tervek szerint a közeljövőben a Rákóczi Ferenc és a Babcsányi Sándor utcákban, valamint a piactér környékén fogjuk kipucolni az árkokat, mivel itt van gond a víz elvezetésével. Hasonló a probléma a Széles utca és a Vasút utca sarkán, valamint a Szivárvány és a Fő utca kereszteződésénél. A falu magasabb részein is vannak hasonló gondok, de ezeken a helyeken később fogjuk kitisztítani az árkokat. Sorra fog kerülni a József Attila utca, valamint az Arany János utca és környéke is – ismertette Sipos.

A helyi közösség harmadik, folyamatban lévő infrastrukturális projektuma az útjavítás. A titkártól megtudtuk, hogy pénzhiány miatt kisebb, de fontos munkálatokról van szó.

– A benzinkút és Pékmúzeum között nagyon rossz állapotban volt a járda, ezt újra betonoztuk. A Napfény utca és a Hosszú utca kereszteződésénél vízelvezetési gondok voltak, ezért kibetonoztuk az utca végét, és a vizet az út alatt lévő átfolyóhoz tereljük. A harmadik helyszín a Szentandrási útnak a Csépe Imre és a Lehel utca közötti szakasza. Itt a meleg hatására az egyik betonlap elvált a másiktól, és felemelkedett. Ez veszélyeztette a forgalmat, ezért kivágtak egy darabot az útból és újra betonozzák. A munkálatokra egy helyi magánvállalkozóval szerződtünk le, viszont a Komunál Közvállalat is nagyon sokat segít – számolt be Sipos, majd felhívta a figyelmet, hogy a Napfény utca bejárata és a Szentandrási út érintett szakasz a következő két hétben a munkálatok miatt le lesz zárva a forgalom előtt, ezért a lakosság megértését kéri.

        A hegyesi csata emlékére 

A kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület megemlékezést rendez a hegyesi csata 171. évfordulója alkalmából. Az eseményre július 14-én, kedden, 18 óra 45 perckor, a szentmise után kerül sor, a templomkertben.