2024. április 25., csütörtök

Kishegyesen is szigorító intézkedések

Zárt térben legfeljebb ötvenen, szabadtéren háromszázan gyülekezhetnek

Kishegyes község rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskarának parancsnoka aláírásával jelent meg a hivatalos lapban és a médiumoknak is elküldték a legújabb határozatot, mely július 8-tól van érvényben, és amelynek értelmében zárt helyiségben legfeljebb 50 személy tartózkodhat, nyílt téren 300 személy lehet jelen egy csoportban egyszerre, de csak a járványügyi előírások betartása mellett.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Marko Lazić községi elnök, Kishegyes község rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskarának parancsnoka Kishegyes község Statútumának 40. szakasza (Kishegyes Község Hivatalos Lapja, 07/2019 sz.) alapján hozta meg a határozatot a megelőző intézkedések foganatosításáról Kishegyes község területén, a COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozása érdekében. A törzskar határozatait összefoglaló záradékban szerepel még, hogy minden polgár köteles védőmaszkot viselni zárt helyiségben szabályos módon, a másoktól mért minimális 2 méteres távolság betartása mellett.

A taxisofőrök és az utasok kötelesek védőmaszkot viselni. A sofőr köteles rendszeresen szellőztetni és fertőtleníteni a járművet, különösen azokat az elemeket, amelyekkel az utas érintkezik. A piacon kötelező a védőmaszk viselése. Ez az eladókra és a vásárlókra egyaránt vonatkozik.

A vendéglátó-ipari létesítmények működtetésére is új szabályok érvényesek. A COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozására vonatkozó megelőző intézkedéseket kötelesek foganatosítani. Garantálni kell az alkalmazottak és a vendégek biztonságát, a vendégek számára előirányzott hely minimum 4 négyzetméter kell, hogy legyen vendégenként. A távolság betartása kötelező, ami azt jelenti, hogy a két személy közötti távolság legalább két méter kell, hogy legyen. Kisebb távolság esetén pedig üveg, műanyag vagy hasonló anyagból készült elválasztót kell használni. A személyzetnek állandó jelleggel viselnie kell a védőmaszkot. A vendég csak addig nem köteles használni a maszkot, amíg az asztalnál ül. Ez azt jelenti, hogy jövetelkor, távozáskor, illemhelyre történő kimenet és hasonló cselekvések esetén köteles viselni a védőmaszkot. A bejáratnál és a mosdóban kötelező a kézfertőtlenítő használata.

A vendéglátó-ipari létesítmény nyitott részében (kerthelyiség) a vendégek számára előirányzott hely minimum 2 négyzetméter legyen vendégenként. Amennyiben lehetőség van a kerthelyiség kibővítésére, közterület elfoglalásával, az most kivételesen engedélyezett, de a befogadóképesség megnövelése nélkül (asztalok és székek száma), ha ily módon csökken a fertőzésveszély a vendégekre nézve, azzal a feltétellel, hogy nem akadályozzák a gyalogosok szabad áthaladását és nem veszélyeztetik a mozgás biztonságát.

Javasolják az esküvők, keresztelők, bulik és egyéb tömegesebb ünnepség elhalasztását, vagy azok minimális létszámmal történő megtartását. Az óvodák kötelesek minden védelmi intézkedést alkalmazni (védőmaszk, távolság, kéz és helyiségek fertőtlenítése). A szülőknek ajánlják, hogy amennyiben meg tudják oldani a gyermek felügyeletét otthon, ne vigyék őket az iskoláskor előtti intézménybe. A szépségszalonok, fodrászatok, fitneszközpontok és edzőtermek munkáját a védelmi intézkedésekkel összhangban kell megszervezni. A vallási objektumokban szertartások alkalmával védelmi intézkedéseket kell alkalmazni (védőmaszk, távolság, kéz és helyiségek fertőtlenítése).

A lakóházakban a közös helyiségeket naponta legalább egyszer le kell fertőtleníteni. A Komunal Közvállalat végzi az utcák és közterek – egészségház és rendelők, posta, bank, játszótér és piac körüli tér tisztítását, megfelelő fertőtlenítőszer használatával.

Az intézkedések betartásáról a rendelet szerint a községi kommunális felügyelőség és egyéb, törvény által megbízott szerv gondoskodik. Az intézkedések tiszteletben nem tartása szabálysértési felelősséget von maga után, mind a természetes mind a jogi személyre vonatkozóan, valamint a létesítmény hét napra történő bezárását, amennyiben vendéglátó-ipari létesítményről, üzletről vagy az előzőekben említett egyéb létesítményről van szó.