2024. március 29., péntek

Ismét korlátozások az idősek otthonaiban

Vajdaságban a rumai Srem idősek otthonának egy lakóját tartják nyilván COVID-19-fertőzöttként

A koronavírus-járvány kezdetén a 65 évnél idősebb polgárok és a szociális védelmi rendszer különböző bentlakásos intézményeinek a felhasználói voltak azok, akik tekintetében a döntéshozás és a szakma a legszigorúbb járványügyi intézkedéseket foganatosította. Az említett létesítményeknek a látogatását még a rendkívüli állapot március 15-én való elrendelését megelőzően megtiltották, a lakók június elejétől fogadhattak ismét látogatókat. A három hónapig hatályban lévő szigorú korlátozások sem bizonyultak elegendőnek, hiszen a SARS-CoV-2 több tíz idősek és felnőttkorúak otthonába bejutott országszerte – elsősorban Niš és Belgrád környékén –, az elhunyt lakók számáról továbbra sem tájékoztatták a közvéleményt.

Arról, hogy a jelenlegi heves járványhullám miatt milyen intézkedéseket foganatosítottak a vajdasági intézményekben, Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkárt kérdeztük. A titkár válaszleveléből kiderült, hogy a titkárság illetékesei naponta tartják a kapcsolatot az intézmények igazgatóival, valamint a működési engedéllyel rendelkező, magánalapítású idősek otthonai felelős személyeivel. A szociális védelmi rendszerhez Vajdaságban 82 intézmény tartozik, ebből 27-nek a tartomány az alapítója, míg 55 magánalapítású létesítmény. Ezeknek több mint 8 ezer lakója és több mint 3 ezer alkalmazottja van – összesen 11.389 –, tette hozzá a tartományi titkár, aki arról is beszámolt, hogy habár az intézményekben megfelelő körülmények uralkodtak és uralkodnak a járvány szempontjából, június 28-án mégis rendkívüli intézkedések foganatosítására utasította a létesítményeket. Ennek az utasításnak az értelmében a bennlakók nem fogadhatnak látogatókat, továbbá tilos a lakók és a rendszeren kívüli személyek gyülekezése a létesítményekben. A rendszeren kívüli személyek csakis a szolgáltatás zavartalansága megőrzésének céljával tartózkodhatnak a létesítményekben. Új lakókat csakis a szükséges orvosi dokumentáció birtokában helyeznek el az intézményekben, vagyis az érintett személynek bizonylattal kell rendelkeznie, hogy nem fertőzött a SARS-CoV-2 vírussal. Ha teljesíti ezt a feltételt, az új lakónak az elhelyezést követően 14 napig elkülönülésben kell lennie, emelte ki Predrag Vuletić, hozzátéve, hogy a létesítmények feladata volt a lakók hozzátartozóit tájékoztatni az új szabályokról, valamint lehetővé tenni számukra, hogy alternatív módon tartsák a kapcsolatot szeretteikkel – például telefonon, vagy videohívás útján.

Jelenleg Vajdaságban egyetlen intézmény egyetlen lakójának a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét, a rumai Srem idősek otthonában, erősítette meg a folytatásban Predrag Vuletić, majd hozzátette, hogy a páciens állapota stabil és jelenleg karanténban van.