2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Froome távozik a szezon végén

Az év végén otthagyja az Ineos csapatát, és az Israel Start-Up Nationhöz szerződik Chris Froome négyszeres Tour de France-győztes brit kerékpáros. A hírt az Ineos hivatalos közleményben hozta nyilvánosságra, Dave Brailsford csapatvezető rámutatott, azért döntöttek viszonylag korán, hogy véget vessenek a spekulációknak, és minden érintett fél biztos tények tudatában készülhessen a jövőre. Brailsford elmondta, a lépés egyik legfontosabb oka az volt, hogy Froome számára nem tudták volna hosszú távra garantálni a csapatkapitányi szerepet, tekintve, hogy immár két másik Tour-győztes versenyzőjük is van Geraint Thomas és Egan Bernal személyében. A 35 éves Froome, aki minden nagy sikerét az Ineosnál – korábban Sky – érte el, fantasztikus évtizednek nevezte a csapatnál töltött időszakot, és bár elmondása szerint nagyon várja az új kihívásokat, idén még megpróbálja ötödször is megnyerni a Tourt a brit sorral.

Újabb lépések a Pro Series felé

A szervezők bejelentése szerint további két prokontinentális sorral bővült a Tour de Hongrie-ra nevezett csapatok névsora, miután az Egyesült Államokban bejegyzett Novo Nordisk, valamint az olasz Vini Zabù–KTM is jelentkezett az augusztus 29-én rajtoló magyar körversenyre. A Novo Nordisk a világ egyetlen profi csapata, amely kivétel nélkül egyes típusú diabétesszel élő versenyzőkkel áll fel, a magyarországi soruk tagja lesz feltehetően a magyar Kusztor Péter. A Vini Zabù–KTM-et a többszörös olasz bajnok és Giro-szakaszgyőztes Giovanni Visconti fémjelzi, a csapat tagja a szerb Veljko Stojnić is. A Tour de Hongrie számára azért is fontosak ezek a nevezések, mert 7-re nőtt az induló World Tour- vagy prokontinentális sorok száma. Ha a verseny jövőre a Pro Series rangra akar lépni, idén legalább 14 ilyen kaliberű csapatnak kell rajthoz állnia.

Nincs motor, de bizalom se

A kerékpárversenyzés legmagasabb szintjén biztosan nincsenek jelen tiltott mechanikai segédeszközök Jéan-Christophe Péraud, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) megbízottja szerint, aki ugyanakkor rámutatott, az UCI az elmúlt években nem tudta erről minden kétséget kizáróan meggyőzni a nagyközönséget. Péraud a francia L’Équipe sportújságnak azt követően nyilatkozott, hogy a hatóságok befejezték a mechanikai csalásra irányuló felderítő munkájukat. A vizsgálatokat elsősorban a belga Femke van den Driessche esete váltotta ki, aki a 2016-os terepkerékpár-világbajnokság U23-as női mezőnyében lebukott a kerékpárjába szerelt motorral.

Biztos vagyok benne, hogy a kerékpározás legmagasabb szintjén nincs jelen ez a csalási módszer, de az UCI nem tudja bizonyítani ezt az emberek előtt. Nehéz valami nem létező dologról bebizonyítani, hogy tényleg nincs, miközben rengetegen gyanakodnak rá” – magyarázta a 2014-es Tour de France második helyezettje, elárulva, elsősorban versenyzői tapasztalatait felhasználva, kerékpárosszemmel végezte két és fél éves munkáját. A L’Équipe szerint az UCI anyagi okokból állította le eddigi vizsgálatát, és bocsátotta el Péraud-t. Korábban David Lappartient, a szervezet elnöke 2017-es megválasztásakor egyik legfontosabb feladatának nevezte a mechanikai dopping elleni küzdelmet.

Három szabadkai érem Šiden

Šiden szerbiai kupaversenyt rendeztek, amelyet a tartományi kupa keretében is pontoztak. A Spartacus kerékpározói a következő eredményeket érték el, haladók: Marko Tikvicki (8. hely a szerbiai kupában, 1. hely a vajdasági kupában); fiatalabb serdülők: Miskolci Bálint (9. és 5. hely); serdülők: Mark Perčić (4. és 2. hely); ifik: Mihajlo Bolić (9. és 3. hely).