2024. március 19., kedd
XX. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA

A Földet kell megvilágítani mindannyiunk örömére

Az Apáczai Nyári Akadémia újvidéki pedagógus-továbbképzése hétfőn kezdődött és pénteken sikeresen zárult a természettudományi és történelem–magyarság képzés szekcióiban az Apáczai Diákotthon leány- és fiúkollégiumában. A jövő heti akkreditált továbbképzés az említett kollégiumokban július 13-ától 17-éig az osztályfőnöki szekcióban és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! szekcióban remélhetőleg szintén megvalósul. A jelentkező pedagógusokat a szervező e-mailben értesíti, amennyiben a járványügyi helyzet miatt erre nem kerülne sor.

A természettudományi szekció egy csoportja Kanyó Anikóval és Muhi Bélával a pedagógus-továbbképzés zárónapján (Fotó: Bozsoki Valéria)

A természettudományi szekció egy csoportja Kanyó Anikóval és Muhi Bélával a pedagógus-továbbképzés zárónapján (Fotó: Bozsoki Valéria)

A zárórendezvényen a természettudományi szekció munkáját Muhi Béla szervező foglalta össze.

– Húsz évvel ezelőtt hoztuk létre az Apáczai Nyári Akadémiát, ugyanis akkorra készült el a diákotthon, amely magyarországi támogatásból épült föl, és oda költöztettük akkori programjainkat. Húsz évvel ezelőtt indultunk a természettudományi továbbképzéssel. Évekkel később jelentkeztek a többi szekciók is, így nyaranta négy szekcióban dolgozunk. Megalakulásunk előtt még jóval korábban dr. Ribár Béla tanár úrral Újvidéken, a Természettudományi Karon szerveztünk tanári továbbképzéseket magyar nyelven a természettudomány témaköreiből, és néhány továbbképzés után született meg az ötlet, hogy ezeket a továbbképzéseket a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) keretében folytassuk. Ez jó ötletnek bizonyult, hiszen a kollégák, akik az egyesület köreiben tevékenykednek, nagyszerűen tudták vezetni mind az egyesületet, mind az ott folyó tevékenységeket.

Több mint 25 éve létezik a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, amely megtartotta civil jellegét. Megőriztük azt, amit induláskor tűztünk ki célul, hogy a magyar nyelvű oktatást, a keresztény kultúrán alapuló nevelést, az anyanyelv megőrzését mindenképpen istápoljuk ott, ahol az állam nem teljesíti feladatát, vagy egyáltalán nincs jelen. Tehát hiánypótló szerepünk van. Rámutatunk az oktatásban jelentkező hiányosságokra, egyúttal tevékenyen részt veszünk abban, hogy segítsük a vajdasági magyar oktatást, a vajdasági magyar létünket, boldogulásunkat, megmaradásunkat. Nagy örömömre szolgál, hogy húsz éve rendszeresen megrendezzük a nyári akadémiát. Mivel főleg az Apáczai Alapítványtól kaptunk anyagi támogatást a kollégium befejezéséhez, azért neveztük el róla a továbbképzést. Az Apáczai Nyári Akadémia név rövidítve ANYA, többször hangsúlyoztam, hogy az „anya” őriz, vigyáz, táplál, mindenképpen a nevelést adja át. Ezt a szerepet szántuk a nyári akadémiának, és erre törekedtünk a húsz év alatt. Dicséret mindazoknak, akik részt vesznek ebben a hatalmas munkában már húsz éven keresztül – mondta Muhi Béla, a természettudományi szekció egyik főszervezője.

A szekció utolsó fizika témájú előadását Muhi Béla tanár tartotta Nikola Tesláról és Einsteinről, a két nagy tudósról, nagyon érdekes dolgokat mesélve és fotókat mutatva. A híres Nikola Teslát, a bizonyos szempontból hazai vonatkozású világhírű tudóst az elektrotechnika búsképű lovagjának nevezte.

– Cervantes megírta a Don Quijote búsképű lovag történetét, aki a tiszta és erkölcsi elveket védve próbált harcolni, Tesla a tiszta és erkölcsös elvek alapján próbálta a fizikát és a technikát tovább vinni, viszont nem mindig sikerült neki a sajátjává nyilvánítani azt, amit csakugyan ő fedezett fel, és abból csakugyan valamiféle hasznot hajtani. A hasznot pedig – ahogy ő kifejezte – az egész emberiséggel akarta megosztani: a Földet megvilágítani mindannyiunk örömére és hasznára, nem pedig nyerészkedésre. Ilyen szempontból párhuzamot vontam Tesla és Don Quijote között. Teslát is nevezhetjük ilyen búsképű lovagnak, mert az igaz elvekért harcolt, és soha nem láttuk nevetni. A végén úgy érezte: csalódott az emberiségben, az emberiség tudomány iránti hozzáállásában – mondta egyebek között Muhi Béla.

A zárónapon a pedagógusok Kanyó Anikó topolyai kémikus irányításával befejezték a hétfőn elkezdett munkájukat, a háziszappan készítését. Ezt követően Muhi Béla megköszönve mind az előadóknak, mind a hallgatóknak a közreműködést, a jelenlevőknek átnyújtotta a látogatási tanúsítványokat, valamint az értékes ajándék szakkönyveket. A pedagógusok pedig arra törekszenek, hogy a továbbképzésen szerzett tudásukat, tapasztalataikat megosszák a diákjaikkal.