2024. április 25., csütörtök

A legfegyelmezettebb társadalmak sikeresek a járvány ellen

Sajtótájékoztatót tartott a szerbiai koronavírus-járvány legújabb fejleményei kapcsán Ana Brnabić miniszterelnök. Felszólalásának fő apropója volt, hogy a pandémia kezdete óta a legmagasabb számot érte el a napi új fertőzöttek száma (386).

Ana Brnabić miniszterelnök a sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök a sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

A miniszterelnök kifejtette, a polgárok egészsége és biztonsága érdekében a kormány semmilyen intézkedéstől és korlátozástól nem zárkózik el. Személyes véleménye, hogy a rendkívüli helyzet bevezetése, valamint a hétvégi kijárási tilalom a leghatékonyabb fellépés a vírus terjedése ellen, de egyelőre más hozzáállással próbálják megoldani a kihívásokat, mondta. Hozzátette, ez a küzdelem sokáig fog tartani, és az egész társadalom részt vesz benne.

Brnabić rámutatott, mozgáskorlátozás nélkül is kontroll alá lehet fogni a jelenleg növekvő számokat, de változhat a helyzet, ha a most érvényben levő intézkedések nem hoznak eredményeket. – Meglátjuk, mi vár ránk a tiltakozások után - tette hozzá.

Aláhúzta, a csoportos megmozdulásokra és tüntetésekre lesz még idő, de a vírus elleni harcban már nincs mire várni. Arra kérte a lakosságot, hogy mindenki viseljen maszkot, tartsa be az egymás közötti távolságot, és általában mindenki legyen fegyelmezett, mert csak a legfegyelmezettebb társadalmak sikeresek a járvány elleni küzdelemben.

– Követni fogjuk a következő napok fejleményeit, és a megfelelő módon reagálunk az eseményekre. Az elmúlt 24 órában 18 elhunytunk volt, a kormány nevében szeretném kifejezni részvétemet a gyászolóknak – fogalmazott a miniszterelnök.