2024. április 24., szerda

Tűzijáték és körtánc

A csütörtöki tüntetés inkább hasonlított piknikre, mint lázadásra

A szerdai zavargások és pusztítás után, amikor Belgrád belvárosa könnygázban úszott, a csütörtök esti megmozdulás békés volt. A polgárok többsége szeretett volna elhatárolódni a huligánoktól, így a köztársasági képviselőház előtt az aszfalton, a parkban üldögéltek, énekeltek, majd körtáncot jártak, és  tűzijáték is volt.

Csendes ülősztrájkot idézett a csütörtöki megmozdulás Újvidék főterén is (Fotó: Beta)

Csendes ülősztrájkot idézett a csütörtöki megmozdulás Újvidék főterén is (Fotó: Beta)

Egyre több városban szerveznek tüntetést. A polgári megmozdulásokat Aleksandar Vučić államfő váltotta ki, aki a hét elején bejelentette, a járványügyi mutatók súlyosbodása miatt a hétvégén kijárási tilalom bevezetésére lenne szükség. A kilátásba helyezett intézkedések ellen tiltakozva ezrek vonultak az utcákra, egyebek mellett a járványügyi válságstáb leváltását követelték. A kijárási tilalmat ugyan „lefújták”, a polgárok azonban redszeresen az utcára vonulnak. A polgári engedetlenség szerdán tetőzött, amikor a több ezres tömeg tört, zúzott, fáklyákkal, kövekkel és pillepalackokkal dobálta meg a rohamrendőröket, akik azután demostrálták, „ki az úr a háznál”. A csatajeleneteket csütörtökön este egy békés piknikhangulat váltotta fel. Az egybegyűltek egymást ösztönözték, hogy ne reagáljanak a provokációkra, amikből ezúttal is volt elég, és bár most is fellángoltak a fáklyák, a tömeg megpróbálta kilökni magából a rendbontókat, így a rendőrség sem reagált. Békével és csenddel az erőszak és a hazugság ellen; a Huligánokat tartóztasd le, ne a népet verd! transzparensekkel üzenetek a hatalomnak.

Csatlakoztak a tüntetőkhöz, a belgrádi COVID-kórház alkalmazottai is, hogy a járványügyi helyzet kapcsán adjanak hangot elégedetlenségüknek.

Békés volt a tüntetés Újvidéken, Nišben és Kragujevacon is, csakúgy mint Szabadkán, Nagybecskereken, Užicén, Valjevón, Borban, Čačakon, Kraljevón, Kruševacon is.

ELMARADT A RENDŐRI ERŐSÍTÉS?

Meglepő volt, hogy a szerdai tömeges rendőri jelenlét után csütörtökön jóval kevesebb egység volt jelen. Nebojša Stefanović belügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy mivel senki nem támadt a rendőrökre, nem volt szükség erősített erőkre.

A Szerbiáért Szövetség közleményében közölte, a csütörtök esti békés tüntetés az események természetes menete. A rezsim szabad estét adott a huligánoknak, így nem kellett nagyobb rendőri erőket mozgósítania – fogalmaznak.

HAGYJÁK AZ ÚJSÁGÍRÓKAT!

A békés tüntetés ellenére csütörtökön este is volt példa arra, hogy egyesek újságírókat, riportereket támadtak meg. Így köveket zúdítottak a Veče sa Ivanom Ivanovićem című műsor csapatára, s egyikük sürgősségi ellátásra szorult, és a nova.rs portál újságírójára is rátámadtak, a jelentések szerint a huligánok. Az Insajder újságírónőjének a telefonját szerették volna elkobozni.

Az újságírókra, riporterekre és operatőrökre folyamatos a támadás, szerdán a Beta hírügynökség újságírója súlyos fejsérülést is szenvedett, a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) közleményt adott ki, amelyben elítélte a rendőrség támadását és az újságírók munkájának akadályozását.

A Beta ügynökség újságíróinak, valamint a Tanjug operatőreinek bántalmazása, az RTS újvidéki csapatára való támadás, a Nova S portál újságíróira való támadások és a belgrádi N1 televízió csapatának megfenyegetése, valamint az RTV épületének megtámadása az elfogadhatatlan viselkedés példái, az ország minden kulcsszereplőjének és intézményének határozottan el kell ítélnie – áll a Szerbiai Újságíró Egyesület (UNS) és a Független Elektronikus Médiumok Szövetségének (ANEM) közös közleményében.

A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) szerint megengedhetetlen, hogy az újságírókat bántalmazzák és megrongálják a felszerelésüket. Így arra kérik a tüntetőket és a rohamrendőröket, hogy védelmezzék az újságírókat, és tegyék lehetővé, hogy végezzék a munkájukat.