2024. március 28., csütörtök

Megugrott az arany ára

Átlépte az 1800 dollárt az arany unciakénti árfolyama, amire 2011-óta nem volt példa. A nemesfém iránti kereslet olyan mértékben ugrott meg a koronavírus-járvány kitörése után, hogy szinte elfogytak az aranykészletek. Michael Novogratz, a Galaxi Digital vezérigazgatója elmondta, az arany árfolyama új rekordokat fog megdönteni a következő időszakban.

– A jelenlegi helyzet tökéletes az arany számára. Az Egyesült Államok központi bankja (Fed) és a közptonti bankok világszerte folytatják a pénz nyomtatását. Ennek következtében akár a 2000 dolláros unciánkénti árat is elérheti a nemesfém, majd tovább növekszik. Azt hiszem, csak most kezdődik az áremelkedése – közölte Novogratz.

Jelenleg a bizonytalanság a piacokon és általában a gazdaságban azt eredményezi, hogy megjelenik a recessziótól való félelem, ami az arany felé irányítja a befektetőket. Csakúgy mint azok a gazdaságélénkítő intézkedések, amelyek segítségével mérsékelni próbálják a járvány okozta válságot. A globális egészségügyi válság arra késztette a központi bankokat világszerte, hogy nagy pénzösszegeket pumpáljanak a gazdaságba a krízis megfékezése érdekében. Ráadásul a járvány második hullámától való félelem, a magas munkanélküliség, a vállalkozások csökkenő produktivitása mind kedvez a nemesfémnek. Az aranyat menekülési eszközként használják, hogy megvédjen az inflációtól, az árak pedig általában emelkednek, amikor a gazdasági feltételek megromlanak – olvasható a Biznis infóban. Mivel a járvány gazdasági hatásait ebben a pillanatban még nem lehet pontosan felmérni, ezért várható, hogy tovább növekszik az arany iránti kereslet. Egyes szakértők szerint az arany árfolyama a következő 18 hónapban 50 százalékkal is megugorhat, így akár elérheti a 2500 dolláros unciakénti árat is.