2024. április 25., csütörtök

Fizetés érintés nélkül

Az elmúlt egy év során jelentősen megnőtt azoknak szerbiai polgároknak a száma, akik rendszeresen élnek az érintés nélküli bankkártyák kínálta lehetőségével. Az ilyen módon történő fizetés egyre népszerűbb a térségünkben is, erre mutat rá a Visa társaság Lépésben a digitalizációval elnevezésű, régióközi projekt keretében megvalósult tanulmány eredménye.

A május folyamán végzett kutatás során a 18 és 55 év közötti lakosok fizetési szokásai után érdeklődtek, és arra a megállapításra jutottak az 500 személyt érintő felmérés során, hogy Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia polgárai közül minden negyedik alkalmazza az érintés nélküli kártyás fizetést – s ez az arány immár a lakosság 68 százalékánál vált gyakorlattá.

Albániában például ez az eljárás sokkal kevésbé népszerű. A kimutatás szerint 10 fogyasztóból mindössze 1 személy alkalmazza az érintés nélküli bankkártyák nyújtotta lehetőségeket, ennek ellenére többen is jelezték érdeklődésüket a korszerű fizetési technológia iránt.

A kutatás alapján a felhasználók 52 százaléka a gyorsaságot, 46 százalékuk az egyszerűséget, 43 százalékuk a gyakorlatias előnyüket emelte ki az érintés nélküli bankkártyáknak. Azok a megkérdezettek, vagyis 36 százalékuk, akik még mindig idegenkednek ettől az fizetési módtól, arra hivatkoztak, hogy a bankjuk nem is kínálta fel ezt a lehetőséget számukra, 14 százalékuk tud erről a technológiáról, de még bizalmatlan az eljárással kapcsolatban, 7 százalékuk viszont elismerte, nem biztos benne, hogy van elegendő alapismerete az érintés nélküli bankkártyákról.

A megkérdezettek fontos előnynek tartják, hogy nem kell előkotorni a táskából, a pénztárcából a kártyáját a fizetéshez, emiatt annak esélye is csökken, hogy elveszítsék.

Az érintés nélküli fizetés már több mint tíz éve a köztudatban van, a Near Field Communication (NFC) technológiára épül, amely lehetővé teszi a biztonságos, vezeték nélküli adatátvitelt néhány centiméteres távolságról. Ezért fizetéskor nem kell kiadnunk a kezünkből a bankkártyát, mindössze az elfogadóeszköz közelébe kell tartanunk a fizetéshez. Az egész folyamat nagyon gyors, mert a terminál hatókörébe érve, a bankkártyánk a másodperc töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely azonosításunk után a fizetést is feldolgozza. A MasterCard megoldását PayPassnak nevezik, a VISA pedig payWave-nek keresztelte a saját, érintés nélküli fizetési rendszerét.