2021. január 18., hétfő
KANYE WEST

A szórakoztatóipar elnöke

Korábban is játszadozott a gondolattal, most azonban (állítólag) nem médiaheccnek szánja: tényleg politikus akar lenni Kanye West amerikai rapper. A kijelentést ő maga mondta a Forbesnak adott nyilatkozatában. West az elmúlt években mindinkább botrányhősként, mintsem zenei előadóként került az újságok címlapjaira. A politikai színtérre a Donald Trumppal, jelenleg hivatalban lévő elnökkel való kapcsolatának köszönhetően került. Kanye Twitter-bejegyzéseiben hol ünnepelte, hol bírálta Trumpot, hogy aztán 2018-ban a Make America Great Again című kampányszlogennel ellátott sapkában látogasson el a Fehér Házba. Az afroamerikai énekest valószínűleg a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbanó tüntetések ösztönözték arra, hogy idén megtegye a nagy bejelentést.

(Fotó: news.sky.com)

Kanye Omar West 1977. június 8-án született Atlantában, de már háromévesen Chicagóba költözött édesanyjával, miután szülei elváltak. Művészeti oktatásban részesült, az egyetemmel is próbálkozott, de rossz jegyei miatt elbocsátották. Ennek ellenére nem csüggedt, hiszen közben producerkedett, sőt önálló zenei karrierjének beindításán fáradozott. Kanye fiatal felnőtt kora óta aktív részese a szórakoztatóiparnak, és olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Jay-Z, Alicia Keys, Janet Jackson stb. Előbbivel való kiváló viszonyának köszönhető, hogy 2001-ben Jay-Z aktuális albumán már énekesként is bemutatkozhatott a nagyvilágnak. Az ezredforduló óta több mint tíz stúdióalbum fűződik a nevéhez. Énekesi karrierjében kísérleti, átmeneti műfajokkal operál, a hip hop, az art pop, a rap és ezek keveréke teremti meg Kanye különös hangzásvilágát. Hogy mindez mennyire sikeres, semmi sem tükrözi jobban, mint a huszonegy Grammy-díj, amit pályafutása során eddig kapott. A még mindig csak 43 éves énekes-producer olyan legendákat előz meg a Grammy-listákon, mint Bruce Springsteen, Paul McCartney, Aretha Franklin vagy éppen Elvis Presley. Kanyét és különlegességét mégsem ez, hanem a XXI. századi polihisztorsága teszi a szórakoztatás nagyjává. West énekes, producer, filmkészítő, divatikon és vállalkozó is egy személyben. Dollármilliárdossá is idén, egészen pontosan áprilisban vált. A Guardian és a Forbes elemzése szerint a rapper vagyonának legnagyobb részét a saját cipőmárkájának, a Yeezynek a forgalma generálja, amit egyesek az évszázad legnagyobb kereskedelmi sikertörténetének neveztek.

Kanye ugyanakkor, bármennyire is tehetséges és érti az amerikai középosztály igényeit, önmaga valószínűleg sohasem kapott volna ekkora rivaldafényt. Lehet hihetetlenül tehetséges az élet bármely területén, a Kim Kardashian reality-szereplővel 2004-ben kötött házassága nélkül aligha kapna ennyi műsoridőt a fősodrú médiában. Felesége – aki gyakorlatilag egy 2007-ben nyilvánosság elé kerülő szexvideó miatt lépett be a celebvilágba – a Kardashian-család legismertebb tagja. A klánnak saját valóságshow-ja indult az Egyesült Államokban, ahol Kanye sógornője, Kylie Jenner is bemutatkozott, aki a Kardashian–West-birodalmat kozmetikai cégével gazdagítja.

Az afroamerikai sztár 2015-ben egy MTV-s díjátadón már belengette, hogy 2020-ban indulna az elnökségért, tavaly pedig 2024-es jelöltségre utalt. Július 4-én, a Függetlenség Napján a következőket írta saját twitter-csatornájára: „Be kell teljesítenünk az Amerikában rejlő ígéretet; bíznunk kell Istenben, közös víziót kell kialakítanunk, és közösen kell építenünk a jövőnket. Elindulok az Egyesült Államok elnökségéért.” A bejelentést azonnal felkapta az amerikai média, a közösségi oldalakon máris felsorakoztak Kanye követői. West önálló jelöltként, az általa létrehozott Birthday Party nevű párttal mérettetné meg magát a politikai nagyszínpadon. A párt elnevezése egyébként kifejezetten kreatív, hiszen tükörfordításban születésnapi bulit jelent, az angolban ugyanakkor a party szó pártként is fordítható. A rajongóknak kissé elszomorító hír lehet, hogy az énekes egy sor tagállamban már lekéste az elnökválasztásra szóló határidőt, és nem úgy néz ki, hogy ténylegesen komolyabb közéleti szerepben szeretne tetszelegni. A CNN kommentárja szerint mindez csak egy újabb marketingfogás, amivel West a Ye című legújabb albumját reklámozná.

Egy másik médiaszereplő – egyben vállalkozó és tudós –, Elon Musk, a Tesla tulajdonosa máris százszázalékos támogatottságáról biztosította Kanyét. Kétségtelen, hogy nem ő lenne az első médiaszereplő, aki politikai pályafutásba kezd a szórakoztatóiparból kitörve, s dollármilliárdosként elegendő műsoridőt tudna magának biztosítani egy komolyabb kampány során, de annak valószínűsége, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke Kanye West lesz, igencsak elhanyagolható. Egyelőre neki is és a Kardashian családnak is be kell érnie a szórakoztatóiparral.