2024. március 28., csütörtök

Száz négyzetméteren tizenöten

Ez a számarány a strandolásra vonatkozik, a szakértők szerint 15 strandlátogató egyidejű tartózkodása 100 négyzetméternyi strandfelületen nem jelent járványveszélyt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Vajdasági Közegészségügyi Intézetből azt javasolják, hogy a Strandon is tartsuk be az egymás közötti 2 méteres távolságra vonatkozó szabályt, ugyanúgy mossuk a kezünket szappannal, mint máshol. A szabály szerint másfél méternél kisebb átmérőjü körben csak azok tartózkodhatnak, akik egyébként is egy háztartásban élnek, együtt érkeztek, tehát nem idegenek. Tehát a csoportok között kellene, hogy meglegyen az 1,5-2 méteres távolság, az úszás és fürdés után ajánlott a tusolás. Az újvidéki Strandon a kabinbérlők csoportjai között is távolságnak kell lennie. A strandolók közül sokan úgy vélik, hogy ha az illetékesek bezáratnák a népszerű fürdőhelyet, az nem hozna semmilyen pozitív eredményt járványtanilag, hiszen a 40 fokos hőség arra kényszerítene, hogy a különböző betyárstrandok és rendezetlen partszakaszok benépesüljenek. Ezeken se tusoló, se szappan nincs, vannak viszont kullancsok, szúnyogok és egyéb veszélyforrások, a tolvajokról nem is beszélve.

Az újvidéki Strand működtetői még az idénykezdés előtt meghozták a biztonsági szabályok sorát, ebben egyebek között feltüntették azt, hogy a vízimentők tornyai közelében 2 méterre senki sem „verhet tanyát”, és hogy tilos a labdajáték. A rendelkezések betartására a gyakorlatban nehezen lehet rákényszeríteni bárkit is, a látogatóktól függ, hogy mekkora mértékben hajlandóak alkalmazkodni.