2024. április 19., péntek

Hátfájás vagy vesebántalmak

A vesék a derekunk tájékán, a hátizmokhoz közel helyezkednek el, a jobb és a bal oldalunkon egyaránt. A vesefájdalmat is ezen a területen érezhetjük, de időnként nehezen lehet megkülönböztetni a derék- vagy hátfájástól.

Két vesénk fő feladatai közé tartozik a szervezetünkben található vér megszűrése, a salakanyagok eltávolítása, a vizelet „előállítása”, ami aztán a húgyhólyagban gyűlik össze és a húgyvezetéken keresztül távozik. A vesék ezen kívül segítenek szabályozni a szervezet elektrolit- és folyadékháztartását, illetve a vérnyomást is. A jellegzetes alakú, nagyjából 11 cm hosszú vesék a hasüreg felső részében, a derekunk felett, a hátizmokhoz közel helyezkednek el.

Vesefájdalom: az enyhétől az elviselhetetlenig

A vesefájdalom jelentkezhet egyik vagy mindkét oldalon, lehet egészen enyhe, de annyira erős is, hogy azt alig lehet elviselni. A fájdalom jellege lehet szúró vagy tompa. Nemcsak a derekunk tájékán érezhetjük, kisugározhat az oldalunkba, sőt akár a fenék, az ágyék vagy éppen a has irányába is. Nagyon jellegzetes módon jelentkezhet a vesekő miatt kialakuló, úgynevezett vesegörcs, veseroham vagy vesekólika: a rendkívül erős, éles, hullámokban jelentkező fájdalom a derék tájékáról indul, és az ágyékig, sőt a combok felső részére is kisugározhat.

A vesefájdalom mellett jelentkező tünetek:

A vesefájdalmakat okozó betegségek között találhatjuk a húgyúti fertőzéseket (beleértve természetesen azokat is, melyek magát a vesét érintik), a vesegyulladást, a vesekövet, a vesedaganatot, de az is fájdalmakat okozhat, ha megsérülnek a vesék (pl. egy balesetben), ha valami nyomja a veséket, vagy ha vérrög alakul ki bennük. Olyan autoimmun betegségek, illetve születési rendellenességek is vannak, melyek vesefájdalommal járnak együtt. Bizonyos gyógyszerek túlzásba vitt szedése is okozhat vesefájást.

A kísérő tünetek is alaposan meg kell vizsgálni

Nem mindig könnyű megkülönböztetni, hogy a fájdalmainkat a hát- vagy a veseproblémák okozzák, mivel megközelítőleg azonos területen érezhetjük ezeket. A deréktájéki fájdalmakat a felsorolt vesebetegségeken kívül okozhatja többek között túlerőltetés, izomhúzódás, gerincsérv, isiász, lumbágó, csonttörés, nőgyógyászati problémák, övsömör is.

Érdemes tehát nemcsak magát a fájdalmat „elemezni”, hanem a kísérő tüneteket is alaposan meg kell vizsgálni! A veseproblémák okozta fájdalom például nagyon gyakran az oldalunkban is érezhető, és általában csak az egyik oldalt érinti, ezzel szemben a más okra visszavezethető hátfájás szinte körben, övszerűen jelentkezik.

A vesefájdalom nem múlik el addig, amíg az alapbetegséget nem kezeljük (a vesekő természetesen magától is távozhat, de tulajdonképpen ez is azt jelenti, hogy maga az alapprobléma megszűnt), míg a hátfájás sok esetben pihenésre, helyzetváltoztatásra, masszírozásra vagy egyéb házi módszer hatására elmúlik, vagy legalábbis enyhül.

Szintén fontos különbség lehet, hogy a veseproblémáknak az esetek legnagyobb részében nincsenek szabad szemmel is látható, vagy éppen kitapintható jelei, a fájdalmas terület érintésre kevésbé érzékeny, vagy ha igen, akkor az csak egy viszonylag kis területre koncentrálódik. Emellett ha nem vese eredetű a hátfájás, akkor a vizeletürítéssel általában nincs gond.