2024. április 18., csütörtök

Három új intézkedés

Belgrádra vonatkoznak az országos válságtörzs új intézkedései

A koronavírus megfékezésére alakított válságtörzs a járvány terjedésének megakadályozása érdekében három új intézkedéseket hozott. Ana Brnabić szerbiai kormányfő a törzs ülése után kijelentette,hogy a helyi önkormányzatok ezentúl is intézkedhetnek, de a figyelmet mégis azokra a településekre irányítják, amelyekben válságos és rendkívüli a helyzet.

A kormányfő nyilatkozata szerint ma Belgrád városáról döntöttek. Három új intézkedést hoztak.

Eszerint teljesen betiltják a szervezett nyilvános gyülekezést 10-nél több fő részére nyílt és zárt térben egyaránt. Mihelyt az optimális feltételek megteremtődnek, az intézkedést visszavonják.

Emellett minden vendéglátóipari létesítmény bejáratánál jól láthatóan fel kell tüntetni, hány ember tartózkodhat ott.

A harmadik: holnaptól 21 órakor be kell zárniuk a vendéglátóipari helyeknek, vagyis 21 és reggeli 6 óra között minden zárt helyiségben tilos a nyitvatartás, a kerthelyiségek azonban 23 óráig tarthatnak nyitva – mondta a sajtónak Ana Brnabić, közli a Novosti napilap.

Dr. Predrag Kon epidemiológus szerint a belgrádi járványügyi helyzet nagyon súlyos, és egyes pillanatokban rendkívülinek tűnik, amikor a fertőzötteket egyszerűen már nincs hol ellátni. Kon a Szerbiai RTV ma reggeli műsorában azt mondta, hogy a lényeg a fizikai kontaktusok tilalma, ezt kellene valahogyan betartatni a polgárokkal. A legegyszerűbb intézkedés a kijárási tilalom lenne, ezt azonban a szakorvoscsoport egyhangúan ellenzi. Kon hozzátette, hogy vannak viszont olyanok, akik ragaszkodnának ehhez.

Az országban több mint 20 városban és községben hirdettek ki rendkívüli állapotot a járványhelyzet miatt.