2024. április 18., csütörtök

Incidens nélkül zajlanak a tüntetések

Az ország több városában ismét utcára vonultak a demonstrálók

Csütörtök este is több városban utcára vonult a kormány intézkedéseivel elégedetlen lakosság. Ma is ugyanazzal a követeléssel álltak elő; a válságstáb leváltását kérték, továbbá a rendőrparancsnok felelősségre vonását a keddi tüntetés során tapasztalt rendőri túlkapások miatt. Követelték továbbá Vladimir Rebić rendőrigazgató, Nebojša Stefanović belügyminiszter és Aleksandar Vučić lemondását.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Békésen indult a csütörtök esti tüntetés Újvidéken.

A 021 hírportál tudósítása szerint a koronavírus-járvány okán meghozott intézkedések miatt elégedetlen polgárok 18 órakor a Szabadság téren gyűltek össze.

Egyik pillanatban megjelent az a csoport is, amely szerdán este rombolt, petárdákat dobált és megrongálta a városháza épületét, de a békésen tüntetők elhajtották őket.

A polgárok a demonstráció kezdetén ülő helyzetben tiltakoztak, így fejezték ki együttérzésüket azokkal szemben, akiket a rendőrség az elmúlt két napban letartóztatott. 

A tüntetők később az óvárosi rendőrállomás felé vették útjukat, ahol a tegnap esti tüntetések egyik szónokának, Miran Pogačarnak (a Tető a fejünk felett csoport tagja) a szabadonbocsátását követelték. Pogačart még szerdán, az esti órákban állította elő a rendőrség, ahol 48 órás fogvatartást rendeltek el ellene.

Szabadkán a Szabad város polgári csoportosulás kezdeményezésére vonultak utcára a polgárok. A szervezők mindenkit békés magatartásra szólítottak fel.  

A Szerbiai Rádió és Televízió arról tudósít, hogy Belgrádban is békésen, többségében ülő helyzetben tüntetnek az emberek. A közösségi oldalakon a szervezők azt a felhívást intézték a polgárokhoz, hogy üljenek le, és ne üljenek fel a provokációnak.

Nišben, Vranjéban, Kruševacon, Kragujevacon, Szabácson is összegyűltek az elégedetlenek, egyelőre sehol sem számoltak be rendbontásról.