2024. április 19., péntek

Még egy könnygázas éj

Újvidéken és Belgrádban is tetemes károkat okoztak a tüntetők közé vegyült huligánok

Annak ellenére, hogy Aleksandar Vučić szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, várhatóan mégsem lesz a hétvégén kijárási tilalom, az esti órákban Újvidék, Kragujevac és Niš utcáin is tüntetést szerveztek, Belgrádban pedig a keddinél is tömgesebb volt a tiltakozó megmozdulás, ám most jóval több rendőr várta őket. Ezúttal sem bántak a tüntetőkkel kesztyűs kézzel, annyi könnygázbombát dobtak közéjük, hogy azok füstje nem csak az utcán tartózkodókat késztette könnyezésre, köhögésre, ökrődésre, hanem szinte az egész belvárost.

Annyi könnygázbombát dobtak, hogy Belgrád belvárosában, a magasabban fekvő emeleti lakásokban is nehéz volt lélegezni (Fotó: Beta)

Annyi könnygázbombát dobtak, hogy Belgrád belvárosában, a magasabban fekvő emeleti lakásokban is nehéz volt lélegezni (Fotó: Beta)

A tüntetők Újvidéken, Belgrádban, Nišben és Kragujevacon is ugyanazzal a követeléssel álltak elő; a válságstáb leváltását kérték, továbbá a rendőrparancsnok felelősségre vonását a keddi tüntetés során tapasztalt rendőri túlkapások miatt. Követelték továbbá Vladimir Rebić rendőrigazgató, Nebojša Stefanović belügyminiszter és Aleksandar Vučić lemondását.

Noha a tiltakozó akció békés hangulatban indult, Belgrádban valamivel 20 óra után egy kisebb csoport fáklyákat kezdett dobálni a köztársasági képviselőház előtt felsorakozott rendőrkordonra, és ezzel megnyitották a „csatateret”. A rendőrök könnygázgránátokkal válaszoltak, majd rohamra indultak. Folyamatosan szorították vissza és oszlatták a többezres tömeget. Temérdek mennyiségű könnygázt zúdítottak az összegyűltekre, így az élet a főváros utcáin, illetve a környező épületekben szinte képtelenné vált. A tüntetők sem hagyták magukat, olykor ellentámadásba lendültek, közben szemeteskukákat gyújtottak fel, a könnygázgránátokat visszadobálták a rendőrök közé. Nebojša Stefanović belügyminiszter éjjeli sajtótájékoztatóján közölte, 10 rendőr sérült meg, egyiküknek mindkét lába eltört.

A Belgrádi Felső Ügyészség közleménye szerint 25 személy ellen indítottak szabálysértési, illetve bűnvádi eljárást, több esetben közveszély okozása és erőszakos viselkedés miatt, így néhányukat 48 órás előzetesbe helyezték.

A Szerb Haladó Párt újvidék irodájának ablakait mind betörték (Fotó: Beta)

A Szerb Haladó Párt újvidék irodájának ablakait mind betörték (Fotó: Beta)

Ivana Stefanović, a belgrádi mentőszolgálat orvosa az RTS-nek (Szerbiai Rádió és Televíziónak) adott nyilatkozata szerint, Belgrádban 19 rendőrnek és 17 tüntetőnek nyújtottak segítséget az éjszaka folyamán, azzal, hogy 12 mentőegységüket rendelték ki a parlament épületéhez. Egy rendőrnek akkor kellett segítséget nyújtani, amikor a Takovska és az Aleksandar király sugárút kereszteződésében (a parlamentnél) elgázolta egy autó.

BETÖRTÉK AZ ÚJVIDÉKI VÁROSHÁZA ABLAKAIT

Újvidéken valamivel kevesebb ember gyűlt össze mint Belgrádban, de itt-ott a székvárosban is jelentős károk keletkeztek. Kővel dobálták meg a Szerb Haladó Párt székházát, az RTV-nek (Vajdasági Rádió és Televízió) otthont adó épület több ablakát betörték, csakúgy a városháza ablakait is. Kővel, szemeteskannával, pillepalackokkal dobálták az épületet. Hasonlóan jártak el az RTV épülete esetében, petárdákat is dobáltak az épületre, majd azt kiáltozták, nem kérnek a hazugságból.

Miran Pogačart, a tiltakozás főszervezőjét, aki az elmúlt két napban tüntetésre szólított fel saját közösségi oldalán, 48 órás előzetesbe helyezték.

Maja Gojković, a köztársasági képviselőház leköszönő elnöke közleményben ítélte el a parlament épületének rongálását, a Belgrád és Újvidék utcáin tanúsított vandál viselkedést, valamint az újvidéki városháza megrongálását. Szavai szerint a tüntetők semmibe veszik polgártársai egészségét, a járvány elleni küzdelmet, csupán a káoszteremtés érdekli őket.

Gojković kiemelte, a parlament épülete elleni támadás, a demokrácia elleni támadás is. Szerinte az elmúlt napok eseményei nem tükrözik a lakosság többségének véleményét. A polgárok politikai és gazdasági stabilitásra vágynak, fejlődésre. Hangsúlyozta, az ország mindent megtesz, hogy megóvja lakosságát az erőszakoskodóktól és huligánoktól, akik erőszakkal kívánják átvenni a hatalmat.

Aleksandar Vučić államfő videóban üzente, hogy az állam képes „megvédeni a békét és a stabilitást a bűnözők, huligánok, erőszakos támadások ellenére", ami szavai szerint, mindenkit megrázott. Vučić a tegnap esti újvidéki tüntetést az 1941-ban a fasiszta egységek bevonulásával hasonlította össze. Kiemelte, a német egységek nem okoztak akkora kárt az újvidéki városházán, mint a szerdai tüntetők. Arra kérte Belgrád, Újvidék és más város polgárait, hogy ne szálljanak szembe a verőlegényekkel, az állami szervek teszik azt majd meg.

Aki másnak vermet ás... Az újvidéki RTV üvegajtóját berúgó fenegyerek akcióban (Fotó: Beta)

Aki másnak vermet ás... Az újvidéki RTV üvegajtóját berúgó fenegyerek akcióban (Fotó: Beta)

SZERVEZETT KÁOSZ VOLT?

A szerda esti tüntetésen jelentős számban jelentek meg huligánok, akik szervezetten léptek fel a rendőri erőkkel szemben, emelte ki Vuk Velebit politológus az N1 Televízió műsorában. Rámutatott, bár a polgárok többsége békés tüntetésen kívánt részt venni, és így hangot adni elégedetlenségének, a szervezett huligáncsoportok más irányba vitték a megmozdulást, így több ellenzéki politikust is megtámadtak, majd konfliktust provokáltak ki a rendőrökkel.

– Ezek nem azonosíthatók a polgárokkal, akik békés úton igyekeznek kifejezni elégedetlenségüket, így nyilvánosan el kellene határolódniuk a zavargások okozóitól – hangsúlyozta Velebit, hozzátéve, a rendőrég szerdán este is nyíltan alkalmazta fölényét és azokra is rátámadt, akik már a földön feküdtek. Elítélte azt is, hogy az újságírókat sem kímélték.

Több média képviselője számolt be rendőri túlkapásról, Belgrádban a Beta hírügynökség újságírójára támadtak rá, annak ellenére, hogy igazolta magát, de a Nova portál újságírónőjét is megtámadták, továbbá a nagykikindai Dir Rádió riportét.

Az RTV újságíróját és operatőrét a tüntetők találták el, az RTS újságírónőjét pedig sértegették az élő bekapcsolásokkor, objektív köztájékoztatást követelve.

Ugyanez az illető, miután az üveg felhasította a lábát (Fotó: Beta)

Ugyanez az illető, miután az üveg felhasította a lábát (Fotó: Beta)

A nemzetközi sajtó is beszámolt a szerda esti tüntetésekről. Kiemelték, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget és a kaotikus összecsapásban több ellenzéki pártvezető és polgár is megsérült. Az AP hírügynökség az utcai tüntetést és a körülményeket a kilencvenes évekhez hasonlította, amikor Slobodan Milošević ellen tüntetett a nép.

A Reuters ugyanakkor arról számolt be, hogy a tüntetők és a rendőrök összecsapására került sor Aleksandar Vučić figyelmeztetése ellenére, mivel az elnök véleménye szerint szerint a koronavírus-járvány terjedésére kerülhet sor a tömegben. Rámutattak, a tüntetők többsége viselt védőmaszkot.

A Deutsche Welle a Belgrád és Újvidék utcáira kivezényelt rendőrségi páncélautókat és kutyás rendőröket emelte ki, és annak tényét, hogy könnygázzal támadtak a tüntetőkre, miközben azok kövekkel és pillepalackokkal, fáklyákkal dobálták a rendőröket.