2024. március 28., csütörtök

A felzárkózás ára

Az EU-s csatlakozással drágább lesz a cigaretta, a szeszes ital...

Szerbia jövedéki adópolitikájának összhangban kell lennie az európai uniós mércékkel a csatlakozás időpontjára. Ez bizonyos termékek, a cigaretta, a szeszes ital, bizonyos energetikai termékek drágulását vonja maga után, de az árak emelkedésének mértékét az EU-piac határozza meg – olvasható az European Western Balkans (EWB) hírportálon.

– A dohánytermékekre kirótt jövedéki adó szükségszerűen növekszik az EU-hoz való csatlakozás pillanatában. Ez azért lesz szükségszerű, mert Szerbiában a jelenlegi, cigaretta után fizetendő adók jelentősen alacsonyabbak az EU által megszabott minimális összegnél. Az EU-ban 90 eurót fizetnek 1000 szál cigarettára jövedéki adóként, ez azt jelenti, hogy a közteher összege 1,8 euró, vagyis 212 dinár egy doboz cigire – nyilatkozta Jelena Rančić, a a Helyi Szintű Gazdasági Fejlődés Nemzeti Ügynökség (NALED) tanácsadója az EWB portálnak.

Szerbiában egy doboz cigarettára a jövedéki adó jelenleg 157 dinár körül van, vagyis 67 euró 1000 szál cigarettára. A kiskereskedelmi árak egyébként eléggé változóak az EU-n belül is. Bulgáriában egy doboz cigiért 2,5 eurót fizetnek, Írországban viszont 10 eurót, egy pakli cigaretta átlagára az EU tagországaiban 5 euró.

A szeszes italok árát jelentősen nem befolyásolná az EU-s csatlakozás. Ennek oka, hogy erre a termékre kiszabott járuléki adó Szerbiában is eléri az Unió területén érvényben lévő minimális értéket, ami egységenként 182 dinárnak felel meg. Amit Rančić is szükségesnek tart, az a jövedéki adó magasságának termékenkénti megszabása. A háztáji, kisüsti italokra mindenképp alacsonyabb járulékot kell számolni, így lenne igazságos, és a tanácsadó szerint erre az EU-n belül is van lehetőség.

– Azt, hogy milyen mértékben emelkedik vagy akár csökken bizonyos termékek ára, az EU piaca határozza majd meg, ha egyszer odakerülünk. Ebben a pillanatba pontosan meghatározni, hogy mekkora mértékben befolyásolja majd a jövedéki adó a termékek árát, igen nehéz – jelentette ki Rančić.

A tanácsadó azt is elmondta, a szeszes italokra vonatkozó jövedéki adó meghatározásáról szóló rendeletek nemrég változtak meg, ami a csatlakozási folyamatok egyik feltétele. A jövőben nem az ital fajtája, hanem az alkoholtartalom nagysága határozza meg az adó mértékét.

– Az EU-hoz való csatlakozást követően Szerbiának jövedéki adókat kell bevezetnie olyan energiaforrásokra mint a földgáz, koksz és a szén. Ezenkívül az EU irányelveinek való megfelelés érdekében a végső fogyasztásra szánt villamos energia jövedéki adóját is újra kell számolni. Ezt jelenleg a jövedéki adóról szóló törvény szerint százalékban mutatják ki, a jövőben pedig abszolút értékben kell kifejezni – jelentette ki Rančić.

A tanácsadó szerint feleslegesen senkinek sem kell aggódnia, mert az EU minimális jövedéki adókat írt elő Szerbia esetében az energiahordozókra, a dohánytermékekre és az összes alkoholos italra.

– Az EU-tagállamok teljes adóügyi szuverenitást élveznek arra vonatkozólag, hogy az előírt minimális jövedéki adót vezetik-e be, vagy annál magasabbat. Mindez természetesen az adott ország pénzügyi politikájától függ – jegyezte meg a tanácsadó.

A EWB portál, a NALED és az Európai Politikai Központ (CEP) az EU támogatásával közösen valósítja meg a Felkészülés a részvételre projektet, amelynek feladata a gazdasági kérdések tanulmányozása Szerbia EU-s csatlakozásának folyamatában. A projekt egyik célja a gazdasági kérdések ismertetése, bemutatása és a polgárok tájékoztatása.