2024. április 20., szombat

Végzetes ipari baleset Újvidéken

Két munkás szörnyethalt egy műbélgyárban

Az Észak ipari övezetben, az új csatornahíd közelében működő Koteks Viscofan üzemben tegnap délelőtt 9 óra körül tűz ütött ki, a balesetben két munkás, egy 47 és egy 62 éves férfi szörnyethalt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tűzeset halálos kimenetelének tényét a helyi médiának megerősítették a mentőszolgálat illetékesei és a rendőrség is. Egy 40 éves férfit a helyszínen elsősegélyben részesítettek, majd a mentők a tüdőgondozóba vitték füstmérgezés miatt. A gyárcsarnokból többnyire barna vagy szürke füst gomolygott, időnként sűrű, fekete füsttömeg vegyült bele annak függvényében, hogy a lángok éppen milyen vegyi anyagot emésztettek. A munkásokat, nagyjából nyolcvan embert, azonnal evakuálták, mindannyian az üzem előtt várakoztak, többségük védősapkaszerű nejlonnal bekötött fejjel, munkafelszerelésben. Egymás között arról beszéltek, hogy a tüzet megelőző pillanatokban kisebb robbanás történt az üzem gyártási részlegében.

A Koteks Viscofan gyárban a húsipar számára készítenek műbeleket, nyilvánvaló, hogy a gyártáshoz tűzveszélyes anyagokat is használnak.

A Koteks Viscofan gyárban a húsipar számára készítenek műbeleket, a gyártáshoz veszélyes anyagokat is használnak. Erre utal a gyár bejáratában elhelyezett, figyelmeztető tábla is, amelyen a tilalmak és kötelezettségek felsorolásában a második helyre (a gyárterületen megengedett 10km/h sebességkorlátozásra vonatkozó tétel alá) került a nyílt láng használatának szigorú tilalmára és a dohányzási tilalomra vonatkozó felszólítás.

A tűz terjedését a tűzoltóknak délig sikerült megfékezniük, összesen 25-en küzdöttek a lángok ellen, 11 tűzoltóautót vetettek be. A helyszínen megjelentek ősrégi, a múlt század '60-as éveiben gyártott tűzoltó-tartálykocsik is, ez is arra utalt, hogy valóban komoly volt a baj, és hogy minden rendelkezésre álló eszközt be kellett vetni. Még a Köztisztasági Közvállalat tartálykocsijai is részt vettek a beavatkozásban.

A városban legutóbb, nagyjából egy évvel ezelőtt a Matijević vágóhídon történt részben hasonló, ipari baleset, ott a kazánházban robbant fel egy tartály. Tűz akkor nem ütött ki, egy 57 éves munkás életét vesztette.

Miloš Vučević polgármester őszinte részvétét fejezte ki a szörnyethalt munkások hozzátartozóinak, megígérte, hogy az önkormányzat támogatni fogja őket. Elvárja az illetékesektől, hogy mielőbb derítsenek fényt a végzetes ipari baleset okára!