2024. március 29., péntek

Nőtt a fertőzöttek száma

Szabadka Város Válságkezelő Törzskara felszólítja a polgárokat, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat

„A COVID–19 okozta járványhelyzet Szabadka területén továbbra is stabil, bár az elmúlt

hét napban növekedett az új fertőzöttek száma” – olvasható Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

„A Szabadkai Közegészségügyi Intézetnek a városi törzskarhoz címzett tájékoztatója szerint 23 olyan koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, akiknek állandó lakkhelye Szabadka város területén van, míg a járvány kezdete óta összesen 98 személynél mutatták ki a fertőzést. Új haláleset nem volt, így a koronavírus okozta szövődményekben elhunytak száma összesen három.”

A közlemény továbbá tájékoztatást ad arról, hogy hétfő óta a Szabadkai Közegészségügyi Intézet RT-PCR-tesztekkel vizsgálja a koronavírussal való fertőzöttséget. Az első két napban 19 mintát vizsgáltak meg, közülük 5 volt pozitív. Az öt új esetből négy személy szabadkai és egy topolyai lakos.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

Az értesítés szerint az elmúlt 24 órában a Szabadkai Közkórház tüdőgondozó rendelőjében összesen 19 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknek lázuk és légzőszervi panaszaik voltak, és közülük három személyt utaltak kórházi kezelésre.

A kórház fertőzőosztályán jelenleg tíz pácienst kezelnek: három esetben a PCR-teszt igazolta a fertőzöttséget, hét személy pedig várja a vizsgálat eredményeit.

Hozzátették, hogy abból a hét mintából, melyeket kedden küldtek PCR-tesztelésre, négy volt pozitív. Közülük ketten tüdőgyulladással kórházi kezelésen vannak, annak a két személynek, akinek enyhébbek a tüneteik, viszont házi karanténba kellett vonulnia. A fertőzőosztályon fekvő valamennyi beteg állapota stabil. A kórházi kezelésre szorult páciensek átlagéletkora 59 év, közülük a legfiatalabb 25, a legidősebb 74 éves.

„Felszólítjuk a polgárokat, hogy maradéktalanul tartsák be a köztársasági válságstáb által elrendelt intézkedéseket. A város illetékes intézményei elvégzik a munka rájuk eső részét, az emberek dolga pedig az, hogy eleget tegyenek az intézkedéseknek, és kövessék az utasításokat” – áll a válságkezelő törzskar közleményében.

Azoknak a szabadkaiaknak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik magukon, a Szabadkai Egészségházak Covid–19 rendelőjében kell jelentkezniük. A Harambašić utca 2. alatt lévő rendelő mindennap 7 és 17 óra között várja a pácienseket. A légzési nehézségekkel, torokfájással, köhögéssel és lázzal küzdőknek nem szükséges előzetesen bejelentkezniük, viszont a torlódások elkerülése érdekében a 065/918-55-78-as telefonszámon jelezniük kell érkezésüket. A rendelőben a páciensek teljes körű kivizsgáláson esnek át, és a vizsgálatok eredményeitől függ a további kezelésnek vagy az izolációnak a szükségessége.

Az Egészségházak illetékesei arra kérik a szabadkaiakat, hogy amennyiben enyhe légzési nehézségekkel küzdenek, telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál, és maradjanak otthoni elszigeteltségben.