2024. április 25., csütörtök

Szemetet dobtak a gyárudvarba

A Prekon légszennyezése miatt elégedetlenkedtek a nagybecskereki polgárok

Másfél éve annak, hogy a nagybecskereki Gazdasági Bíróság három évre betiltotta a helybeli Prekon állati tetemeket feldolgozó üzem működését. Egyúttal gazdasági vétség miatt hárommillió dinárral büntették meg az üzemet, és három felelős személyt is pénzbüntetéssel sújtottak. De az üzemből kibocsátott légszennyezés továbbra is érezhető.

Az ítélet végrehajtása ugyanis egy feltételhez volt kötve: csak abban az esetben lépett (volna) életbe, hogyha a vállalat meghatározott határidőben nem szereli fel a szűrőberendezést és nem szünteti meg a kellemetlen szagok kibocsátását. A szűrőket felszerelték, de a környéken élők szerint ez semmit sem változtatott a helyzeten. Az ítéletet közben megerősítették másodfokon is, de az üzem a Fellebbviteli Bírósághoz fordult. A belgrádi Gazdasági Bíróság fellebbviteli tanácsa pedig megsemmisítette és újratárgyalásra visszaküldte a nagybecskereki Gazdasági Bíróság ítéletét. Tehát gyakorlatilag semmi sem változott, kezdődhet minden elölről.

A bírósági eljárás és az ítélet azonban nem állította le a munkát az üzemben. Ennek hatását a becskerekiek ezekben a nyári napokban még inkább érzik. A környéken kibírhatatlan bűz terjeng, és ilyenkor a fél városban csukva tartják az ablakokat.

Emiatt két polgár – a Schullman Rózsa lakótelep lakói – a minap sajátos módon fejezte ki az elégedetlenségét: bedobták szemetüket az üzem udvarába.

Mindezt fel is vették, és közzétették a világhálón. Szerintük elfogadhatatlan, hogy az illetékesek évtizedek óta képtelenek megoldást találni a problémára. Mert hiába a bíróság elmarasztaló ítélete az ügyben, hiába a környezetvédők, a pártok és a ZREPOK ügyviteli társulás tiltakozása, de semmit sem ért a környezetvédelmi miniszternek írt levél sem.

A két polgár elkeseredett akciója nagy visszhangra talált. Már csak azért is, mert a legnagyobb bánáti város lakóit nem éppen a kiállásukról, az erényes tiltakozásaikról ismerik (lásd például a 90-es évek tömeges elbocsátásaira való reakciót vagy a vízellátási gondok tűrését).

A hulladékfeldolgozó illetékesei szerint a szűrőberendezések javítottak a helyzeten. Ráadásul, mint állítják, a bűz megítélése szubjektív kategória, amit az eljárás folyamán, személyes vélemények alapján nem sikerült rájuk bizonyítani.

A nagybecskereki hulladékfeldolgozó 1984-ben épült, a később bezárt BEK húsfeldolgozó üzem szükségleteire. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van. Egyes szakértői vélemények szerint elavult technológiáról van szó, amin semmilyen szűrők nem segítenek. Helyette egy új technológiai módszeren alapuló üzemet kellene építeni. Tekintettel arra, hogy szolgáltatásukra van igény, egy ilyen – hárommillió euróra becsült – beruházás gyorsan megtérülne.