2024. április 19., péntek

Kanizsán legjobb a nyár!

Csütörtöktől Kanizsa Feszt

Szinte már szállóigévé vált, hogy legjobb a nyár Kanizsán, erre pedig egy lapáttal rá is tesznek, mert csütörtökön a vásártéren ismét, mint már nyolc éve megszokhatták, dübörög majd a zene. Ezúttal, a tavalyi évhez igazodva, nem kizárólag a zenéé lesz a főszerep, hanem a délutáni programokkal a gyerekeknek és az érettebb korosztálynak is kedveznek. A Kanizsa Feszt, Magyarkanizsa bulifesztiválja csütörtök este nyitja kapuit, azonnal egy ismert neveket felsoroltató zenei palettával.

Két színpadon szórakoztatják 21 órától a résztvevőket. A Plazma Pont elnevezésűn 21 órától fellép a Volume Feeder, 22.30-tól Rudán Joe és Kalapács, éjjel egytől pedig a Five More Minutes. A másik színpadon, a Kanizsa Stage-en 21 órától Defarx DJ zenél, 22.30-tól MolnárBé, éjjel fél egytől Metzger Viki, majd kettőtől JOERJUNIOR.

Pénteken már kora délután elkezdődnek a programok, 15 órától kapunyitás, 16 órától jurtaállítás, 16.30-tól fellép az oromi Ropogtató néptánccsoport, 16.45-kor a Cifraszűr vegyes kórus elénekli a Himnuszt, és hivatalosan is megnyitják a fesztivált, amelynek 17 órai programjában egy beszélgetés szerepel. A fő szervező, dr. Forró Lajos által vezetendő beszélgetés résztvevői Fekete Péter, Magyarország kultúráért felelős államtitkára, dr. Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester. A folytatásban 17.30-kor a Kicsi Gesztenye zenekar játszik a gyerekeknek a színpadon, a közösségi téren pedig Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével és Sóti Attilával zajlik beszélgetés.

A gyerekeket ez idő alatt rajzversenyre invitálják, majd az Épített környezettől a kortárs művészetig munkacímmel következik beszélgetés 18 órától Fekete Péter, Kern Imre és Lőrinczi Zoltán részvételével.

19 órakor Délvidéki Sajtóklub. Résztvevők: Varjú Márta, lapunk főszerkesztője, Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója, magyarországi, ismert publicisták, a Magyar Demokrata oszlopos tagjai, visszajáró vendégek: Bencsik András és Szentesi Zöldi László.

Este a színpadokon a Plazma Pont színpadon 20 órától a Zebra Zone, 21-től a Phrenia, 23-tól a Road, hajnal egytől az EX Yu Band lép fel. A Kanizsa Stage-en 21-től Maxy, 22.30-tól Drop the Cheese, fél egytől AK26, fél kettőtől Nikita, háromtól Kid Drumer.

Szombaton, a zárónapon 15.30-tól az ételé és italé a főszerep, étel- és italkóstoló helyi jellegzetességekből, 17 órától bűvész szórakoztatja a gyerekeket, majd ismét a közéleté és a politikáé a főszerep. 17 órától kerekasztal-beszélgetés a nemzeti összetartozás éve kapcsán a megjelenő résztvevőkkel, majd 18 órától Kávai Szabolcs történelemtanár beszélget vendégeivel a Kárpát-medencei magyar oktatás jövőjéről, Vicsek Annamária szerbiai oktatási államtitkár, Maruzsa Zoltán magyarországi köznevelésért felelős államtitkár, Nyilas Mihály tartományi titkár és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester részévételével.

Este a Plazma Ponton 21-től Samas-koncert, 23-tól Depresszió, egy órától Paddy and the Rats. A stage-en 21-től Defarx, 22.30-tól Energija, 0.30-tól Manuel, egy órától Loving Arms, háromtól Rawer.

Napközben a magyarkanizsai vásártérre látogatókat gyermekfoglalkozások várják, kirakodóvásárosok, lovaglás, íjászat, szombaton a tűzoltó- és rendőrautókba is be lehet majd ülni. Ezekre és a közéleti, politikai kerekasztal-beszélgetésekre a belépés ingyenes, csak az esti programokra kell belépőt váltani. A napijegy csütörtökön 500, pénteken, szombaton 600, a hetijegy a helyszínen 1500 dinárba kerül.