2024. március 29., péntek

Tisza-mentiség

Idegenforgalmi együttműködés Vajdaság és Csongrád-Csanád megye között

A Vajdasági Turisztikai Hivatal és a magyarországi Csongrád-Csanád megyei önkormányzat által folyamatban lévő IDENTIS – A természeti és kulturális turizmus integrált fejlesztése a Tisza mentén elnevezésű szerb–magyar határon átnyúló, IPA-projektum keretében a múlt év végén öt turisztikai útvonalból álló hálózatot dolgoztak ki Csongrád-Csanád megyében és Vajdaságban. Ezeket a helyszíneket járják be a héten az idegenforgalmi szektor szereplői, a média és a sajtó képviselői, illetve a térségben élő lakosság.

Palics (Ádám Jennifer felvétele)

Palics (Ádám Jennifer felvétele)

– Az eredeti terv szerint a magyarországi és a vajdasági vendégek közösen látogatták volna meg a helyszíneket, de a koronavírus miatt kialakult jelenlegi helyzetben két külön túrát szerveztünk. Az egyiket Magyarországon, a másikat pedig itt Vajdaságban – mondta Paczér Balázs szervező. Hozzátette, hogy igyekeztek autentikus helyeket választani.

A vendégek első nap a Palicsi Állatkertbe látogattak el, mely az idén ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját.

Jánosi Tibor, az állatkert állatorvosa elmondta,az állatkert különlegessége abban rejlik, hogy botanikuskertként is működik.

– Több mint 300-féle növény található itt. Egy kertészeti csapat üvegházakban évente több tízezer virágot nevel ki, amit kiültetnek az állatkert területére, így a látogatók nem egy betondzsungelben, hanem szép és gondozott parkban sétálhatnak. Fő célunk az állatok gondozása, a különböző védett állatok megóvása és szaporítása. Emellett foglalkozunk botanikával és turizmussal is, valamint 25 éve zoopedagógiával, külön tantermeink vannak a szabadkai iskolák számára, ahol a tanárok természetórákat tarthatnak. A diákok így élőben is láthatják az adott növényt, illetve állatot – tette hozzá.

Az állatkert megtekintése után a vendégek a Palicsi-tó partján sétálgattak, az estét pedig zentai szálláshelyükön vacsorával és barátkozással zárták.

Az IDENTIS projektum elsődleges célja olyan tematikus turistaútvonalak kialakítása tartományunk, illetve a magyarországi régió területén, amelyeket egyfajta idegenforgalmi kínálatként javasolni tudnak az utazási irodák a külföldieknek, illetve az ezeken a területeken élő lakosságnak.

Nyitókép: Palics (Ádám Jennifer felvétele)