2024. április 18., csütörtök

Nincs pontlevonás az idén

Az ATP hétfőn este közzétette a pontozási rendszer 2020-as idényre szóló módosítását. Ennek a lényege, hogy az idén nem lesz pontlevonás, így a legjobb teniszezők nem károsulnak, ha a járvány miatt az idén csak kevés fellépést vállalnak, vagy 2021-ig fel sem lépnek, ha az idény augusztusban egyáltalán folytatódik. A ranglista alakulásához ugyanis az új szerint nem a legutóbbi 52 hét eredményei számítanak, hanem a 2019 márciusa és 2020 novembere behatárolta időszak, azzal, hogy ugyanarról a tornáról csak a jobb eredmény lesz elszámolva. Rafael Nadal például megtartja a US Open és a Roland Garros tavalyi 2000 pontját, ha az idén nem indul, nem veszít semmit Roger Federer sem, hisz maradnak a tavalyi pontjai, Novak Đoković viszont gyarapíthatja a pontok számát, ha az idén New Yorkban felülmúlja a tavalyi 180, Párizsban pedig a 720 pontot. A spanyolnak az anyagi szemponton kívül csupán a Grand Slam-serlegek számának növelése lehet az érdeke, hisz esetleges New York-i és párizsi diadalaival már 21 nagy trófeája lenne, így az öröklistán megelőzné Federert. Novak esetében a serleghalmozás a 18. és 19. nagy trófeát jelentené, a New York-i siker pedig azt is, hogy 2020-ban már nem veszíthetné el a ranglista első helyét.

Belgrádban újabb női torna indult a kelet-európai bajnokság keretében, amelynek rajtján visszalépett Ivana Jorović és Dejana Radanović is.

Eredmények, 1. forduló: Dražić–Jorović k. n., Danilović–Marinković 6:1, 6:0, Kovinić–Husarić 6:3, 6:1, Anil–Radanović 2:6, 3:3 – feladás, Kostić–Đaković 6:4, 6:2, Gjorcseszka–Joksović 6:0, 6:4, Sinikova–Sretenović 4:6, 6:2, 6:2, Tomova–Klinčov 5:0 – feladás.

Tanulságok az Adria Tourról

A Roland Garros szervezői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a francia nyílt teniszbajnokságon ne ismétlődjenek meg a Đoković által rendezett Adria Touron történtek. A Roland Garros szervezői szerint talán túlságosan is magabiztosak voltak az illetékesek ezen a viadalon, amelyen több ezer szurkoló lehetett jelen, a játékosok pedig ölelkezve álltak oda közös fényképezésre a mérkőzések után. Guy Forget, a párizsi torna igazgatója elmondta, a tervek szerint a szeptember 27-én rajtoló salakpályás verseny ideje alatt a Roland Garros-központ 60 százalékos kihasználtsággal működhet majd, és minden látogatónak kötelező lesz a maszk viselése. A korábbi kiváló játékos hozzátette: ez várhatóan napi 20 ezer embert jelent, és rendkívül szigorú egészségügyi előírásoknak kell majd megfelelni. Megjegyezte: ugyan egyelőre úgy tűnik, a futballmérkőzéseknél jól működnek a zárt kapus találkozók, egy ilyen grandiózus eseményen azonban szükség van a nézőkre.

Franciaországban májusban enyhítettek a korlátozásokon, az elmúlt napokban azonban újra 500 fölé emelkedett a napi megbetegedések száma.

Federer az olimpiára koncentrál

Roger Federer két térdműtétét követően már a 2021-es szezonra és a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia teniszversenyére koncentrál. „Sokkal jobban érzem magam, de még nem vagyok azon a szinten, hogy teniszezzek. A cél, hogy a jövő évre készen álljak” – mondta a svájci sztár, aki rekorderként 20 Grand Slam-tornán diadalmaskodott, de egyéniben még nem nyert az ötkarikás játékokon.

Federert februárban operálták meg, majd múlt hónapban egy újabb, artroszkópos beavatkozásra került sor, de egyelőre nem kellett tornát kihagynia, mivel a teniszélet leállt a járvány következtében. A tokiói olimpián augusztus elsején lenne a férfi egyes döntője, azaz egy héttel 40. születésnapja előtt. Federer a 2008-as pekingi játékokon párosban nyert aranyérmet Stan Wawrinka oldalán.