2024. április 19., péntek
AMERIKAI SPORTHÍREK

Mahomes rekordszerződése

A sport történetének legnagyobb összegű szerződését írta alá Patrick Mahomes, az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL) címvédő Kansas City Chiefs irányítója. A 24 éves játékosnak, akit a 2018-as idényben a liga legértékesebbjének (MVP), egy évvel később pedig a Super Bowl legjobbjának választottak meg, még két évig érvényes szerződését tíz esztendővel toldották meg. Az új megállapodás további 477 millió dollárt tartalmaz, ami azt jelenti, hogy Mahomes a következő 12 évben összesen 503 millió dollárt kereshet. Minden sportágat figyelembe véve az eddigi rekordot a baseballjátékos Mike Trout tartotta, akinek szerződése 426,5 millió dollárról szól.

Mahomes szerződéséből 141 millió dollár garantált, átlagfizetése 45 millió dollár lesz, ez tízmillióval több, mint a második helyezett Russell Wilsoné (Seattle Seahawks). Jelenleg még a januárban visszavonult Eli Manning az NFL történetének legjobban kereső játékosa, ő a karrierje során 252,3 millió dollárral gazdagodott. Mahomes pályafutása első három szezonjában 31 mérkőzésen lépett pályára, 76 touchdownpassza és 9412 passzolt yardja volt.

NHL

Folytatás három tucat pozitívval?

Eddig 35 játékos koronavírustesztje lett pozitív az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). A liga közlése szerint a klublétesítményekben elvégzett 396 tesztből 23 mutatta ki a fertőzést az egyéni edzések június 8-ai kezdete óta, de további 12 megbetegedésről is tudomása van. Az NHL és a játékosok érdekvédelmi szervezete hétfőn állapodott meg a bajnokság folytatásának feltételeiről, ennek egyik kitétele, hogy az edzőtáborokban, majd pedig a bajnoki folytatás során is napi rendszerességgel tesztelnek mindenkit a csapatoknál és a játékvezetők között.

A fentiek tudatában érdekes, hogy tegnap mégis hivatalossá váltak a liga folytatásának feltételei. A vezetők és a játékosok képviselői aláírták a megállapodást, amelynek értelmében a visszatérés harmadik fázisa július 13-án indul, amikor a csapatok megkezdhetik az edzőtáborokat, amelyekben klubonként maximum 30 mezőnyjátékos és korlátlan számú kapus vehet részt. Ezzel egyidejűleg a játékosok rábólintottak a kollektív szerződésre is, amely a 2025/26-os idényig szól. Maga a bajnoki rajt – azaz a negyedik fázis nyitánya – augusztus 1-jén lesz, ezt megelőzően kell a csapatoknak megérkezniük abba a két városba (vélhetőleg Torontóba és Edmontonba), ahol a 24 csapatos rájátszás meccseit rendezik majd. A megállapodás része, hogy a jégkorongozók mindenféle retorzió nélkül dönthetnek úgy: a járvány miatt nem vállalják a játékot, de ezt kedd délutánig hivatalosan jelezniük kell a klubjuknak. Az edzőtáborokban, majd pedig a bajnoki folytatás során is napi rendszerességgel tesztelnek mindenkit a csapatoknál és a játékvezetők között, ugyanakkor a hotelek személyzetét és mindenki mást is vizsgálni fognak, aki az NHL által kialakított, a külvilágtól elzárt „buborékokban” tartózkodik és dolgozik.

NBA

A Kings is bezárt

A Sacramento lett a tengerentúli kosárlabdaliga (NBA) következő gárdája, amely a friss koronavírustesztek eredményei miatt idő előtt bezárta edzőközpontját. Az NBA-csapatok a tervek szerint csütörtökön utaznak el az orlandói Disney Worldbe, ám a kaliforniai gárda az utolsó otthon töltött napok során már nem tréningezik. A Kings nem hozta nyilvánosságra, ki az új fertőzött. Ezzel egy időben Bogdan Bogdanović, a csapat szerb klasszisa video-sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, a legtöbben, így ő is, nagyon várják a folytatást, annak ellenére, hogy félnek az egészségügyi kockázatoktól és a sérülésveszélytől.

LABDARÚGÁS

Kizárták a Dallast

A túl sok koronavírusos megbetegedés miatt az FC Dallas nem vehet részt az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) folytatásában, amely a pandémia miatti kényszerszünetet követően két nap múlva folytatódna. Az MLS hétfői bejelentése szerint a dallasiaknál tíz játékos és egy stábtag fertőzött. A csapat már elutazott Floridába, ahol a Disney World szórakoztató központban rendezik az MLS tornáját. Az érintettek karanténba kerültek. A Dallas jelezte, elfogadta az MLS döntését. Texas egyike azoknak az amerikai államoknak, amelyeket a leginkább sújt a járvány. A bajnokság közel négy hónapos szünet után folytatódik. A 26 csapatot hat csoportra osztják, az együttesekre 16 játéknapon három csoportmérkőzés vár, amelyek beleszámítanak az alapszakaszba. A csoportokból 16 gárda jut az egyenes kieséses rájátszásba, amelynek győztese indulási jogot szerez az észak- és közép-amerikai régió Bajnokok Ligájára. A döntőt augusztus 11-én rendezik, a torna összdíjazása 1,1 millió dollár.