2024. április 18., csütörtök

Különdíj a Šavovi című filmnek

A Szerbiai Filmközpont bejelentése szerint a Miroslav Terzić rendezésében készült Šavovi című film különdíjat kapott a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon – tudhatjuk meg a Tanjug értesüléseiből.

A rendezvény nyári kiadásában, nyílt területen és online, 48 ország 111 filmalkotását mutatták be. A díjak átadására hétfőn került sor. A fődíjat a Sestra című bolgár-katar alkotásnak ítélték oda, míg a legjobb Balkán film kategóriában a Tri sestre című török-német-holland-görög koprodukcióban készült film diadalmaskodott. Ugyanebbe a programrészbe sorolták a Šavovit is.

A film bemutatója a tavalyi Berlinálén volt, azóta számos fesztiválon vetítették és a 21. század egyik legdíjazottabb szerbiai alkotása lett. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Panoráma szekcióban volt látható, ezen belül pedig a legjobb európai filmnek járó díjat és a közönségdíjat is megkaptak. A Šavovi a FEST műsorában is szerepelt, itt a FIPRESCI zsűri díját, valamint a Nebojša Đukelić-díjat ítéltek neki oda, míg Snežana Bogdanović színészi díjban részesült. Ezek után a filmet sikeresen mutatták be világszerte.

A Šavovi a Szerbiai Filmközpont támogatásával jött létre, horvát, szlovén, valamint Bosznia és Hercegovina-i koprodukciós partnerekkel. A thriller és melodráma elemeit tartalmazó alkotás megrázó témát, a csecsemőkkel való kereskedelmet dolgozza fel. A filmet egy belgrádi varrónő története ihlette meg, aki meg van győződve arról, hogy a gyermekét több mint húsz éve elrabolták. Egyike azoknak, akiknek a kórházban azt mondták, hogy a gyermekük meghalt, holott örökbe adták, eladták őket.