2024. április 26., péntek
SÁTORALJAÚJHELY

Két fertőzött a Rákóczi Szövetség táborában, egyikük délvidéki

Két fertőzöttet találtak a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborának a lakói között, az egyik délvidéki, a másik magyar állampolgár. A magyar médiumok beszámolói szerint a két koronavírus-fertőzöttet Budapestre, a Szent László Kórházba szállították.

A Rákóczi Szövetség idei első nagyobb rendezvénye, a Kárpát-medencei Középiskolások Tábora hétfőn nyílt meg Sátoraljaújhelyen, és a programterv szerint vasárnapig tart. A tábor mintegy 250 lakója az anyaországból, a Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről érkezett, Kárpátaljáról a járványhelyzet miatt csupán felnőttek vesznek részt a programokon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai még kedden megérkeztek a táborba. A járványügyi hatóság azonnal megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket. Elvégezték az ilyenkor kötelező kontaktkutatást, és a fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat még a táborban azonnal elkülönítették. A délvidékieket (20 fő) busszal hazaszállították, és ott a saját országuk szerinti eljárásrend alapján figyelik meg őket, 27 magyar állampolgár szintén elhagyta a tábort, otthoni megfigyelést előírva számukra – írja az NNK közleményében. Azon további táborozókat és személyzetet, akiknél felmerül a szoros kontaktus a pozitív esetekkel, szintén otthonukban figyelik meg – teszik hozzá.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset kapcsán ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében. Fontos, hogy közösségbe csak egészséges ember menjen, és ha egy zárt közösségben felmerül a fertőzés gyanúja, akkor megtörténjen a fertőzésgyanúsak elkülönítése – figyelmeztet az NNK.