2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Egy héten belül összeomolhat a vajdasági egészségügy

Nem maradt olyan község a tartományban, amelyben ne regisztráltak volna koronavírussal fertőzött személyt

Jelenleg 1012 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván Vajdaságban – mondta Zoran Gojković egészségügyi titkár sajtótájékoztatóján. A legtöbb beteg a dél-bácskai körzetben van, ahol több mint 600 fertőzöttet regisztráltak. Nyugat-Bácskában 48, Észak-Bácskában 37, Dél-Bánátban 129, Közép-Bánátban 34, Észak-Bántában 21, Szerémségben pedig 139 koronavírussal fertőzött személyt jegyeztek fel.

Az adatok szerint Vajdaságban 100 ezer lakosra immár 52,4 fertőzött jut. Az egy nap alatt regisztrált új esetek száma már hétfőn 100 fölé emelkedett a tartományban, kedden pedig 122 személynél mutatták ki a Covid-19-et. A fertőzöttek több mint fele újvidéki, ahol pillanatnyilag a legkritikusabb a helyzet. Szerdán 177 koronavírusos beteget ápoltak a Vajdasági Klinikai Központban: 85 újvidéki, 13 verbászi és 10 szabadkai pácienst kezeltek. Két kisbeteget kezelnek az újvidéki gyermekkórházban is, akik közül az egyik egy baleset áldozata. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a járvány gyors ütemű terjedése miatt a jövőben az adatokat is fenntartással kell kezelni, hisz óráról órára változnak.

– Egy olyan község sincs Vajdaságban, ahol ne lenne jelen a fertőzés. Egyre bizonytalanabb a helyzet, de még mindig kezelhető. Mindaddig így marad, még a jelenlegi számok meg nem duplázódnak. Amikor ez megtörténik, akkor egyidejűleg rengeteg súlyos tünetű pácienst kell majd ellátni, ami meghaladhatja a kórházaink és egészségházaink végső kapacitásait. Ha a járvány a jelen pillanatban tapasztalható ütemben terjed, 5-7 nap múlva összeomolhat vajdasági egészségügye – figyelmeztetett a titkár.

 MASZKOT MINDENKINEK!

Gojković arra kért minden lakost, hogy viselkedjen felelősségteljesen, és tartsa be az érvényben levő javaslatokat és korlátozásokat. Hangsúlyozta, hogy az emberek többsége tartja magát a rendelkezésekhez, ám még négy hónap múltán is vannak olyan csoportosulások, amelyek figyelmen kívül hagyják a szakemberek ajánlásait.

– A társadalmi távolságtartás szabályának mellőzése lassan odáig vezethet, hogy az egészségügy nem lesz képes segítséget nyújtani a betegeknek. Már most is jelentős tömegek várakoznak a Covid-rendelők előtt, de a sorban állók még mindig gyenge tüneteket mutató fertőzöttek. Képzeljék el, amikor majd a súlyos állapotban levők kényszerülnek több órás várakozásra – mondta.

A titkár kiemelte, hogy még mindig azon a ponton vagyunk, ahol megállítható az egészségügyi rendszer összeomlása. Átadta az orvosok lakosoknak szánt üzenetét is: az, aki nem hord maszkot, készen áll-e aláírni egy nyilatkozatot arról, hogy fertőzés esetén nem kér szakszerű egészségügyi ellátást?

 NYÍLNAK A COVID-KÓRHÁZAK

A titkár hangsúlyozta, hogy a híresztelésekkel ellentétben a vajdasági közegészségügyi intézetek mindegyikében van elég PCR-teszt. Pár nap múlva Nagybecsekereken és Pancsován is megkezdik a törletek vizsgálatát, jelenleg pedig Újvidék mellett Szávaszentdemeteren, Kikindán és Zomborban is tudnak tesztelni – állította Gojković.

– A Vajdasági Klinkai Központban a fertőző osztály és az ortopédia mellett Covid-kórházzá alakítottuk a belgyógyászatot is. Az elmúlt időszakban a Vajdaság területén működő közkórházakat is felszereltük a járvány kezelésére. Így az enyhébb és közepes tünetű fertőzötteket el tudják látni Versecen, Verbászon, Szabadkán, Zomborban és Szávaszentdemeteren (Mitrovicán) is. A pancsovai intézmény már most is Covid-kórházként működik, az észak-bánáti lakosok számára pedig szükség esetén a kikindai kórház nyújt majd segítséget, de az ellátásba bekapcsolható a zentai közkórház is. Ezt azonban fenntartással kezeljük a törökkanizsán működő pszichiátriai intézmény miatt, ahol egy esetleges járványhelyzet nagyon komoly gondokhoz vezetnek. Ugyanez a helyzet a verseci, kevevári és a fehértemplomi speciális intézményekkel is, amelyeket minden áron meg kell védeni a fertőzéstől.

A nem fertőzött betegek ellátására egyelőre a nagybecskereki közkórházat jelölték ki Vajdaság területén, ugyanis előreláthatóan más járványok is felüthetik a fejüket: a nyár folyamán ugyanis megnövekedhet a meningitiszes megbetegedések száma, nyakunkon az influenza-járvány, de Vajdaságra jellemző a nyugat-nílusi láz terjedése is – tette hozzá Gojković.

MINDEN BETEGET EL KELL LÁTNI

Az elmúlt hónapok alatt az orvosoknak nem csak a korovírusos betegeket kellett ellátniuk: továbbra is kezelni kell azokat is, akik nem fertőződtek meg. A rendkívüli állapotot követően azonban ezeknek a betegeknek a száma is megnövekedett, hisz a korlátozások időszakában nem tudták elvégezni a szükséges vizsgálatokat.

– Elsődleges szemponttá vált, hogy egy-egy intézményen belül szigorúan elválasszák a koronavírusos betegeket a nem fertőzött páciensektől. Az erre a célra bevezetett intézkedések hatékonyak voltak, ennek viszont az volt az ára, hogy kizárólag a sürgős sebészeti beavatkozásokat végezték el orvosaink. Több tíz közlekedési baleset történt, az érsebészeten pedig csaknem 500 koronagráfiát végeztek el, de számos más jellegű műtétre is sor került – számolt be Gojković.

Újságírói kérdésre, mi szerint jelentős számú krónikus beteg csaknem fél éve várakozik ellátásra a Vajdaság területén működő közkórházakban, a titkár azt válaszolta, hogy tudatában vannak a problémának, ám a jelenlegi helyzetben sajnos mérlegelni kényszerülnek.

– A sürgősségi központok kivétel nélkül működnek és ellátnak minden sürgős esetet. Ahhoz viszont, hogy a szakorvosi rendelés visszaálljon, és az egészségügy újra el tudjon látni minden beteget, le kell csillapodnia a járványnak – hangsúlyozta a titkár.

TÜNETMENTESEN ÁTVÉSZELNI?

Pillanatnyilag 4000 koronavírusos kontaktust követnek a szakemberek a tartomány területén. Ez azt jelenti, hogy figyelemmel kísérik a még tünetmentes, ám a fertőzöttekkel érintkezett személyek állapotát is.

– A szakemberek igyekeznek követni a járvány terjedését, ám a koronavírus napról-napra meglepi az epidemológusokat is: atipikusan viselkedik, és nem enged következtetni. A világ legnevesebb szakemberei azt mondták, hogy nyár elejére eltűnik az életünkből a Covid-19, mégsem így történt. Egyes hazai felmérések azt mutatják, hogy a fertőzést tünetmentesen a lakosság 10 százaléka vészelte át Szerbiában. Ez azt jelentheti, hogy 200 ezer vajdasági lakos úgy esett át a fertőzésen, hogy nem tudott róla – magyarázta a titkár.

Gojković szerint jelenleg Vajdaságban Újvidék mellett egyik legnagyobb problémát Verbász jelenti. A titkár szerint a község egyik jó példája annak, hogy azokon a helyeken is felütheti a fertőzés a fejét, amelyeket az első hullám nem érintett. A településen ugyanis sok ünnepélyre került sor az utóbbi időben, amelyre a fertőzött területekről is érkeztek vendégek. A társadalmi távolságtartás hiányában mára a tartomány egyik legnagyobb gócpontjává vált az a település, amely sokáig csak hírből ismerte a pandémiát – hangsúlyozta az óvintézkedések fontosságát sokadszor is a titkár.