2024. április 24., szerda

Újabb rendbontások Belgrádban és Újvidéken

Megrongálták a Vajdasági RTV székházát

Folytatódik az egyre rosszabb országos járványügyi helyzet miatt meghozott intézkedésekkel elégedetlen polgárok megmozdulása, mégpedig már nem csupán a fővárosban.

A Vajdasági Rádió és Televízió tudósítása szerint megrongálták a közszolgálati médiház épületének ajtaját, és az SZHP újvidéki székházának bejáratát. Tüntetők egy csoportja megtámadta a Szerbiai Rádió és televízió forgatócsoportját, az eseményeket rögzítő operatőr megsérült.

Az Újvidék főterén előbb békésen gyülekezők később kövekkel, petárdákkal dobálták meg a városházát, majd felgyújtották az épület egyik oldalát, írja a 021 hírportál. A helyszínre kivonult a tűzoltóság is, de nem kellett közbeavatkozniuk, a tűz addigra elaludt.

A Rendőrség kiszorította a rombolókat a városháza épületének közvetlen közeléből, valamikor 23 óra után kezdtek a tüntetők szétszéledni. 

A Szerbiai Rádió és Televízió tudósítása szerint Belgrádban ismét a képviselőház előtt gyűlt össze a tömeg, az elégedetlenkedőket a helyszínen rendőrkordon fogadta. 

A tüntésen ellenzéki politikusok is részt vettek, követeléseket olvastak fel.

A békésnek induló tüntetés egy pillanatban ismét erőszkba torkollott.

A tömeg megpróbált betörni a képviselőház épületébe, kövekkel dobálták a kordonban álló rendőröket, akik válaszul könnygázgránátokkal oszlatták a tömeget. 

Fiatalok egy csoportja kilökdöste a tömegből Sergej Trifunovićot, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét.

Szidalmazták és rágalmazták, majd egy táskához hasonlatos tárggyal fejbe ütötték, melynek következtében Trifunović feje vérezni kezdett.

A parlament épülete előtt feloszlatott tüntetők Belgrád utcáin folytatták a rendbontást, többször is összetűzésbe keveredve a rendőrökkel.

Szerbia más városaiban is összegyűltek az elégedetlenkedők, Kruševacon, Kragujevacon, Nišben is 18 óra körül vonultak utcára.