2024. április 20., szombat

Mégsem lesz kijárási tilalom

Holnap dönt a válságstáb arról, hogy Belgrádban milyen szigorításokat vezet be

Habár a járvány megfékezésének leghatékonyabb módja a szigorú intézkedések bevezetése lenne, egyelőre valószínűleg nem lesz kijárási tilalom, csupán Belgrádra nézve hoz majd a válságstáb szigorított intézkedéseket, amelyek várhatóan korlátozzák majd a vendéglátóipari létesítmények működési idejét – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić államfő. Miután szervezett politikai megmozdulásnak nevezte a kedd esti tüntetést, arra kérte a lakosságot, ne gyülekezzen, ne vegyen részt a járvány terjesztésében.

Vučić a kedd esti tüntetésre reagálva kiemelte, politikai erőszak szemtanúi voltunk. Közölte, Szerbia az elmúlt 8 évben teljesen tiszteletben tartotta a gyülekezés szabadságát, valamint a szólásszabadságot, ám a kedd éjjeli tüntetés szerinte illegális (be nem jelentett), agresszív politikai tüntetés volt, szélsőjobboldali megmozdulás, amikor profasiszta szervezetek támadtak a parlamentre. Bementek az épületbe és ezzel bűncselekményt hajtottak végre. Mindeközben több órán keresztül támadták a rendőröket, dobálták, verték őket, akik tűrték ezt, és csak az után reagáltak, miután a tüntetők behatoltak a parlament épületébe.

Szerinte ilyet sehol a világon nem lehet büntetlenül végrehajtani. Szerinte az állambiztonsági szolgálat nem állt feladata magaslatán, későn vették észre, hogy a külső faktorok is szerepet játszottak a rendbontásban. E szervek feladata lesz feltárni ezeket a külföldi tényezőket – vélekedett.

Hozzátette, a tüntetők kárt okoztak Szerbiának, ám nem okozhattak akkorát, hogy az befolyásolná a holnapi tárgyalást Párizsban, ugyanis csütörtökön Emmanuel Macronnal tárgyal Koszovó kapcsán, hogy pénteken videó-csúcstalálkozón folytathassák a megbeszéléseket az EU és Koszovó képviselőivel.

Vučić közölte, megérti politikai ellenfelei frusztrációját, hogy nem jutottak be a parlamentbe. Mindenkinek joga van a sérelmekre, de a rendőrök életének veszélyeztetéséhez és az állami intézmények lerombolásához senkinek sincs joga. Kiemelte, számos hazugság érte a jelenlegi hatalmat, így megemlítette azt a fiatal férfit, aki az N1 televízió riporterének a tüntetés során közölte, az édesapja elhunyt, mert nem volt számára lélegeztetőgép a zimonyi kórházban. Vučić szerint ez hazugság, a zimonyi kórházban küzdöttek a férfi életéért, soha nem volt hiány lélegeztetőgépekből, egyszerűen nem tudták megmenteni az életét. Közölte, a férfi nem ismeretlen a rendőrség számára, ahogy egy másik, a tévének nyilatkozó férfi sem, csakúgy azok a fiatalok, akiket a padon ülve értek utol a rendőrök, korábban éppen a rendőrökre támadtak. Vučić kiemelte, számos olyan bűnöző volt a tüntetésen, aki az ország lerombolását szeretné látni.

– Nem fognak bennünket megfélemlíteni és megfékezni abban, hogy Szerbiát sikeres állammá tegyük – hangsúlyozta Vučić, hozzátéve, Párizsban és Brüsszelben is küzdeni fog a hazájáért, Koszovóért és a népért. Kiemelte, nem fogja megengedni, hogy szélső jobboldaliak tartsanak neki leckét hazafiságból.

Arra kérte a polgárokat, hogy ne vonuljanak az utcákra tüntetni, ne terjesszék a fertőzést. Fegyelmezettségre kérte a polgárokat, mondván, így is a járvány második legsúlyosabb napján van túl az ország, Belgrád a fertőzés gócpontja, a kórházi kapacitások megteltek, nap mint nap több a beteg.