2024. március 29., péntek

Füst és láng

A kijárási tilalom bejelentését követően Belgrád belvárosa csatatérré változott

Aleksandar Vučić kedd esti bejelentését követően, miszerint az egyre rosszabb országos járványügyi helyzet miatt péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalomra lehet számítani, Belgrádban több ezres tömeg vonult az utcákra. A képviselőház előtt gyűltek össze. A tömeg élére az ellenzéki politikusok közül többen is megpróbáltak odaállni, így amikor egy kisebb csoport betört a parlamentbe, Srđan Nogo, egyébként parlamenti képviselő, bejutott az épületbe néhány társával, Vuk Jeremićet azonban kilökdöste a tömeg. A rendőrség kiszorította a bitorlókat, majd a tüntetők és a rendőrök közti tülekedés több órás küzdelem formájában Belgrád utcáin folytatódott.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Fegyveres rohamrendőrök és lovasrendőrök próbálták visszaszorítani a tömeget, rendőrjárművekkel zárták le az utcákat, majd könnygázgránátokkal próbálták oszlatni a tömeget. Amikor a tömeg már órák után sem oszlott fel, sőt kövekkel, tojással, üres pillepalackokkal dobálták őket, a könnygázgránátokat is visszadobták, rohamot indítottak a tüntetőkre. Volt, akit indokoltan szorítottak a földre, de akadt nem egy olyan eset is, amikor csendes tüntetőkre támadtak gumibottal. Mindkét oldalról voltak sérültek. A főváros központja is jelentős infrastrukturális károkat szenvedett, a tüntetők köveket szaggattak fel, szemeteseket borítottak fel, konténereket gyújtottak fel. A tömegoszlatás után a város csatatérre emlékeztetett.

Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, a rendőrség 5 járművét gyújtották fel, 43 rendőr sérült meg és 3 ló, a tüntetők közül pedig 17 sérültet szállítottak el, 24 személyt állítottak elő, 23-at szabálysértésért, egyet pedig bűncselekmény végrehajtása miatt. Videofelvételről próbálják meg azonosítani azokat, akik a törvény ellen vétettek. Egy személyt már azonosítottak, aki két rendőrautó felgyújtásában vett részt.

Rebić szerint a rendőrök szakszerűen és visszafogottan reagáltak, csak akkor alkalmaztak erőszakot, amikor már az életük és testi épségük forgott veszélyben.

Az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés (YIHR) reakciójában arra kérte a belügyi szerveket és az ombudsmant, hogy rendeljen el független nyomozást a rendőri túlkapások kapcsán, és arra kérte az illetékes szerveket, fordítsanak kellő figyelmet az arcfelismerő kamerákkal való visszaélésre is. Rámutattak, a törvényes rendőri fellépés a demokratikus társadalom fontos eleme, ugyanakkor arra szólították fel az államfőt és a kormányfőt, hogy autoritásukat arra használják, hogy lecsillapítsák a társadalmunkban felgyülemlett feszültséget.

A Belgrádi Emberjogi Központ több feljelentést tett a rendőri túlkapások miatt.

VANDÁLOK A PARLAMENTBEN

A köztársasági képviselőház épületébe való betörés kapcsán Maja Gojković, a parlament leköszönő elnöke közleményben reagált, a leghatározottabban elítélte és vandalizmusnak nevezte, csakúgy, mint a mentőautók szabad mozgásának akadályozását is.

– Aleksandar Vučić szerb elnök felhívásából, miszerint az egész világot sújtó vírus elleni küzdelemben egységesen kell fellépnünk, az ilyen erőszakos események kezdeményezői még ebben a helyzetben is olcsó politikai pontokat akarnak szerezni. Azzal válaszolnak, amivel képesek: gyűlölettel, erőszakkal és zavargásokkal – áll a közleményben.

A történteket elítélte a kormány több tagja is. Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter a feszültség csökkentésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Siniša Mali pénzügyminiszter azt üzenete, a hatalmat a választásokon, és nem az utcán kell megválasztani. Az Szerb Haladó Pártból több közlemény is megjelent a médiában, több esetben Dragan Đilast, a Szabadság és Igazságosság Párt elnökét tették felelőssé a történtekért. Đilas közösségi oldalán emelte ki, hogy bár okolhatják őt mindenért, nincs hozzá köze, az utcán a nép gyűlt össze. Azt üzente Vučićnak, hogy a „nép történt meg vele”.

A regionális média is beszámolt a belgrádi zavargásokról. Volt, aki arról tájékoztatott, hogy a szélső jobboldali pártok akarták átvenni így a hatalmat, és olyan hírek is megjelentek, hogy a rendőrség brutálisan visszaélt az erejével.

Az Európai Bizottság arra szólította fel a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a járványügyi intézkedéseket, a hatalmat pedig az emberi jogok, illetve szabadságjogok betartására figyelmeztette.

Megálljt kell parancsolni a vandalizmusnak!

A fentieket üzente Facebook-oldalán Pásztor István, a VMSZ elnöke, legerélyesebben elítélve azoknak a „primitív emberi indulatoknak a megnyilvánulását, amik a parlamentbe való betörésben, emberéletek veszélyeztetésében, a rendőrök megtámadásában, Belgrád központjának felforgatásában, törés-zúzásban, gyújtogatásban és általános rendbontásban nyilvánultak meg kedden késő este”.

– Ezekre a jelenetekre, az ország ily módon történő lejáratására és destabilizálására, a világban sok helyen napjainkban látható körülmények szerbiai meghonosítására soha nem lehet sem indok, sem magyarázat! A bűnüldöző szervek erélyes és hatékony, törvényes fellépésében reménykedünk, arra biztatunk. Minden törvényes eszközzel biztosítani kell a közbiztonságot az ország egész területén! Senkinek, semmilyen körülmények között nincs joga azt veszélyeztetni – hangsúlyozta Pásztor.

Hozzátette, a vírus terjedésének újbóli lendülete ad elég feladatot, okoz elegendő gondot, nem kell azokat tetőzni. Mindenkit jogkövető magatartásra szólított fel, önmérsékletre, önfegyelemre, egymás megóvására és megsegítésére. Rámutatott, hogy a vírus terjedésének megfékezésére kell összpontosítani.