2024. április 25., csütörtök

48 százalékkal nőtt az online kereskedelem Szerbiában

Az év első negyedében hihetetlen mértékben, 48 százalékkal nőtt az országban az online kereskedelem. A Szerb Nemzeti Bank adatai alapján abban az időszakban 3,9 millió vásárlást és interneten lebonyolított, bankkártyás szolgáltatást valósítottak meg a polgárok. Ez 48,13 százalékkal több, mint 2019 arányos időszakában – jelentette ki Dragana Stanić, az SZNB alkormányzója egy online-értekezleten, melyet az online-kereskedelem témájának szenteltek.

Stanić szerint az online-vásárlás jelentős mértékben nőtt a hazai kereskedelmi hálózatok esetében, 2020 első három hónapjában 2,5 millió dinár kifizetést jegyeztek 5,6 milliárd dinár értékben, ami 48,59 százalékkal több, mint az időarányos időszakban egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban euróban 816.393 kifizetést jegyeztek, ami szerényebb ugyan, de 12,02 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Pénzre lefordítva szintén növekedésről beszélhetünk, idén 31,7 millió euró „forgott kockán”, ami 14,75 százalékkal nagyobb összeg, mint egy évvel korábban.

Stanić szerint a többi valuta esetében is növekedésről beszélhetünk, az SZNB azonban külön elégedettséggel állapította meg, hogy a szerbiai kereskedőházak kifejezetten növekvő online-tevékenységet mutatnak. Az elektromos kereskedelem nem csak Szerbiában, hanem világszerte mind népszerűbb fizetési forma.

A Szerbiai Gazdasági Kamara nemrég közzétett elemzése szerint a rendkívüli állapot idején kifejezetten nagyot ugrott az otthoni vásárlás, és az SZNB adatai is erről tanúskodnak – írja a kamatica.com.