2022. augusztus 18., csütörtök

Egyéni beállítások

Megtörtént-e már az olvasóval, hogy sohasem kapott választ üzenetre? Az internet korában egyre többet kommunikálunk a különféle közösségi oldalakon keresztül. Sokkal közvetlenebbé és egyszerűbbé vált az információ- és az eszmecsere, a társas érintkezés virtuális módja. A mobiltelefon az ebédlőasztalon, a nadrág farzsebében vagy a kabátban, a szívünk alatt lapul, bekúszik éjszaka a paplan alá, és a párna mellé kerül – lesben állva, le ne maradjunk semmiről és senkiről. Jönnek-mennek az üzenetek. Pittyegnek a telefonok. Megszólal a jel, hogy üzenetünk érkezett. A felelősségérzet, a naprakészség iránti vágy, de legfőképpen a kíváncsiság ráhajt bennünket, hogy azonnal megnézzük, ki írt. Elsősorban az üzenet feladója után érdeklődünk. S ezután századmásodpercnyi idő alatt el is dől, hogy azonnal megnyitjuk-e a küldeményt, vagy előbb elmosogatunk, félretesszük a levest a tűzhelyről, elvégzünk néhány feladatot a munkahelyen, elmegyünk a sarki boltba, megisszuk az utolsó korty kávét, megnézünk egy epizódot a kedvenc sorozatunkból, majd elolvassuk az üzenetet. De szerencsére van még egy csodálatosan helyénvaló lehetőségünk! Legörgetni úgy a telefont, hogy elolvassuk ugyan az üzenetet, de a feladó ezt a műveletet nem érzékeli. Ilyenkor van időnk rágódni a témán, megemészthetjük a látottakat, kigondolhatjuk a leghelyénvalóbb reakciót vagy választ. Amint ugyanis megjelenik a „seen” (látta) az üzenet alatt, az illetőnek tudtára adtuk, hogy vettük a jelet, tehát válaszolnunk kell. Ha volt időnk elolvasni az üzenetet, időt kell találnunk arra is, hogy feleletet adjunk, vagy legalább közöljük az illetővel, hogy pillanatnyilag nem tudunk hosszasan telefont babrálni, üzenetet pötyögni, de később megtesszük azt. Legyen türelemmel, nem ignoráljuk éppen, csak jelenleg nem rendelkezünk kedvünk szerint az időnkkel.

(Illusztráció - Pixabay.com)

A válasz érkezésének időpontja alapján következtetéseket vonnak le rólunk. Ha túl későn válaszolunk, felelőtlennek és érdektelennek tartanak majd. Egyesek képesek mérgelődni azon, ha nem kapnak azonnal választ az üzenetükre. Illetlenség mindenesetre, de még az elfoglaltságnál vagy a betegségnél is nyomósabb ok szükséges ahhoz, hogy valaki ne válaszoljon – ez rosszabb következményekkel járhat akár egy végzetesen illetlennek számító késésnél is. Ha nem érkezik válasz belátható időn belül, igencsak leszerepeltünk, a közösségi oldalak etikettje szerint. Ennél már csupán az lehet elvetemültebb, aki elolvassa az üzenetet, és semmilyen reakcióra sem méltatja.

Sok üzenet érkezik. Naponta írnak a szülők, a szomszéd, barát és barátnők, munkatársak és régi iskolatársak, ismeretlen ismerősök. Mindenki követeli azt, amiről úgy gondolja, hogy jár neki. A figyelmet. Valójában mi döntjük el, hogy ezt az értéket kinek szenteljük, mégis követelőznek rajtunk. Úgy gondolják, ha már ők adtak nekünk a sajátjukból, akkor jár nekik a mi időnkből, energiánkból, szavainkból egy csipetnyi. Ha nem érkezik a válasz, nem forog tovább az információ, nem zajlik a munka, kétségek és kérdőjelek között évődnek a beszélgetőpartnerek.

Azóta, hogy az okostelefonnal szenderülünk álomba, és ez kukorékol nekünk reggel is, úgy viseljük, akár egy koloncot. Mivel folyamatosan vele élünk, az emberek elvárják, hogy azonnal válaszoljunk a telefonhívásukra és az üzeneteikre, hogy reagáljunk a posztjaikra, és lájkoljuk az állapotukat. Már egyre nehezebb fenntartani a jogot a saját, telefon nélküli létezésünkre. Luxussá vált akkor válaszolni, hívni, amikor megfelel és jólesik.