2024. április 20., szombat
NAGYBECSKEREK VÍZELLÁTÁSA

A vízgyár helyett kutakból

A nagybecskereki vízgyár legújabb próbaüzemeltetése sem járt sikerrel. Ugyanis annak ellenére, hogy a vezetékes víz minősége február vége óta javult, a felmelegedéssel egyre nagyobb gond volt a megfelelő nyomásnak, illetve a kellő vízmennyiségnek a biztosítása. Ennek következtében hetek óta az emeleti lakásokban csak a késő éjszakai órákban van vezetékes víz. Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt fokozottan kell ügyelni a tisztálkodásra, a vízhiány komoly problémát jelent sok becskerekinek. Mindemellett mindennaposak a vezetéki meghibásodások, ez miatt a város egyes részei rövidebb-hosszabb ideig maradnak víz nélkül.

Lesz-e gyáravató Nagybecskereken? (Kecskés István felvétele)

Lesz-e gyáravató Nagybecskereken? (Kecskés István felvétele)

A bizonytalan vízellátás miatt a Városi Vízművekben a hétvégén úgy döntöttek, hogy átveszik a város vízellátását és ezentúl a víz közvetlenül a kutakból kerül a városi vezetékbe. A döntést Predrag Bodiroga, a Városi Vízművek ügyvezető igazgatója hozta meg, a közvállalat szakszolgálatainak a javaslatára.

Megállapították ugyanis, hogy a város folyamatos vízellátását csak így lehet biztosítani, de az esetleges további káros következmények megakadályozása is csak ilyen módon lehetséges.

A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz fogyasztása. A vízgyárat 2015-ben egy magáncég építette, de a szakemberek már az építkezés kezdetén arra figyelmeztettek, hogy a kapacitása nem elegendő egy mintegy 80 ezer lakosú város szükségleteinek kielégítésére.