2024. április 24., szerda

Malomfesztivál 2020?

Fesztivál nem lesz, de a táborok maradnak

A tavaszi járványügyi rendelkezések a nyarunkra is rányomják a bélyegüket. A különféle fesztiválok szervezői sokáig nem tudták, megtarthatják-e idén a rendezvényüket, feloldják-e időben a korlátozásokat.

Hasonlóképpen voltak ezzel a fesztivállátogatók is: megvásárolják-e elővételben a jegyet, vagy várják meg, hogy a szervezők biztosat mondjanak? A vajdaságiak egyik kedvenc nyári rendezvénye a környezet- és családbarát mivoltáról ismert oromi Malomfesztivál, amelynek szervezői idén úgy döntöttek, hogy a háromnapos zenei rendezvényt nem, de az azt minden évben megelőző, közösségépítő szerepet is betöltő táborokat megrendezik.

A Malomfesztiválról és a táborokról Horváth Tamást, a Wemsical Serbia alelnökét, a Malomfesztivál szervezőjét kérdeztük.

Lesz-e idén Malomfesztivál?

– Nem. Idén sajnos nem fogjuk tudni megszervezni a Malomfesztivált olyan formában, ahogy szerettük volna, így kijelenthető, hogy a Malomfesztivál 2020 elmarad. Mindaz, amit a zenei és a nappali program tekintetében elterveztünk, átkerül a következő évre. Ez azt jelenti, hogy a rendezvény 2021. augusztus 12. és 14. között fog megvalósulni Malomfesztivál 2021 néven. Amennyiben a Malomfesztiválon a háromnapos összművészeti, kulturális, zenei rendezvényt értjük, úgy idén sajnos nem lesz megszervezve.

Mi az, ami mégis lesz?

– Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy az év eleje óta tartó Covid–19-járvány sokban befolyásolja az életünket, legnagyobb hatással pedig éppen a zenei és szórakoztatóiparra van. Szomorú és fájó kimondani, hogy amikor annyi év után a fesztiválod elkezdett élni és lélegezni, akkor nem tudod megvalósítani az álmodat. De nem esünk kétségbe, és nem szeretnénk cserben hagyni azokat, akik évek óta figyelemmel kísérnek és támogatnak minket. Ezért úgy döntöttünk, hogy az építő- és szépítőtáborokat, valamint az alkotótáborokat is megrendezzük. Ezek limitált létszámmal zajlanak majd le, a részletekről pedig a közösségi felületeinken értesítjük a közönséget.

Hogy fognak kinézni ezek a táborok?

– A rendezvény minden évben úgy épül fel, hogy a fesztivál előtt nagyjából két héttel 20-20 ember letelepül a malom környékére, és két tematikus táborban létrehozza azt az infrastruktúrát és arculatot, amit az adott évben a fesztivál viselni fog. Ez a két tábor az építő- és a szépítőtábor. Az elmúlt években több helyszín is létrejött: az Akácosnak nevezett kisszínpad, az Etnocamp nevet viselő népzenei helyszín (köszönhetően a Vajdasági Baráti Egyesület támogatásának), felépült a saját konyhánk is, amely kemencével, bográcshelyszínekkel, rostélyoskészítési lehetőségekkel rendelkezik. Két vizesblokkal is bővült a helyszín, amit a Malmok Útja projektnek köszönhetünk, azaz az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programom belül az Európai Unió társfinanszírozásának köszönhetően épülhetett meg. Ebben Orom helyi közössége volt a partner, a projektből vásárolt nyersanyagnak köszönhetően a nyári konyha és az Etnocamp építése is megkezdődhetett 2018-ban.

Az idei építő- és szépítőtáborok annyiban változnak, hogy az elmúlt évek alatt felgyülemlett különféle anyagainkat, dekorációs és infrastrukturális elemeinket igyekszünk majd rendbe hozni, illetve olyan munkákat fogunk elvégezni a fesztivál területén, amelyek a jövőben a falu lakosságának könnyebb boldogulását és a fesztiválterület fejlődését is elősegítik. Az idei építőtábor legnagyobb projektje a nádtetős szerkezet áthelyezése a konyha mellé, amely a jövőben közösségi térként fog üzemelni mind a fesztivál, mind a falu számára.. Aki eljön, az szépítheti a környezetet, és egy közösség részeként vehet részt a munkaakcióban. Ezek a táborok közösségépítést jelentenek azok számára, akik évek óta visszajárnak hozzánk, akik nélkül a Malomfesztivál nem jöhetne létre az ismert formában.

A Malomfesztivál nem pusztán egy háromnapos zenei rendezvény. Körülbelül egy hónapig tart: az építő-szépítő tábort az alkotótáborok követik, ezután pedig a háromnapos fesztivál, végül a bontás és a takarítás következik. Idén a táborok is új struktúrát kapnak, a résztvevőktől az alapvető elvárás a nyitottság lesz; nyitottság a művészetek iránt. Nemcsak egy művészeti ág, hanem a művészetek iránt általánosan. A közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektetnék, s ennek fényében szervezzük majd meg az idei tábort. Biztosan foglalkozhatnak majd fotózással, irodalommal, színházzal és zenével is. Emellett a táborok estéit is tartalmas programokkal töltjük majd ki.

A környezetvédelem hogyan kap helyet ezeken a táborokon?

– Kezdettől fogva igyekszünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetvédelemre. Tavaly egyáltalán nem keletkezett műanyag szemetünk, aminek a fő oka, hogy az italszolgáltatók sem fémdobozban, sem műanyag palackban nem adtak ki italokat, helyette a fesztiválpoharainkat használtuk. A konyhánk is minimális hulladékgyártással üzemel, hazai alapanyagokat használ, a tisztítás pedig szintén környezetbarát módon, mosószódával történik. Minden téren igyekszünk odafigyelni a környezettudatosságra, fontosnak tartjuk, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és minél kisebb legyen az ökolábnyomunk. Elindult egy kezdeményezés, hogy kendervécéket hozzunk létre. Ez egy hosszú távú folyamat, amely az elkövetkező években fog megvalósulni. A látogatóinkat mindig arra kérjük, hogy hozzanak magukkal poharat, tányért, evőeszközt, hogy ezáltal is kevesebb műanyag szemét termelődjön. Tavaly óta a fesztiválpólóink is környezetbarátok, hiszen használtruha-üzletekben vásároltunk ruhaneműt, amelyekre linómetszés technikával került rá a logó, a felirat vagy a minta. Mindezzel összhangban a fesztivál építése és szépítése is az újrahasznosítás és a környezetvédelem jegyében zajlik. A korábbi években fölgyülemlett eszközeinket hozzuk rendbe, hogy még hosszú ideig használhassuk őket.

A Malomfesztivál nemcsak a környezetvédelemben egyedülálló rendezvény, de rendkívül családbarát is, sokan azért választanak titeket, mert magukkal vihetik a gyereket. Ez a szemlélet az idén megvalósuló táborokban is megjelenik?

– Nagyon örülünk annak, hogy családi fesztivállá válhattunk, és hogy nálunk a kisgyerekek és a nagymamák, nagypapák is jól érezhetik magukat. Mivel a családi programok a háromnapos fesztivál alatt zajlanak, ez pedig idén elmarad, így családi és gyerekprogramok sem lesznek. Ennek ellenére mindenkit arra bátorítok, hogy mielőbb jelentkezzen a táborainkba, hisz a létszám korlátozott. Jelentkezni itt lehet: https://bit.ly/malomTaborok.