2024. április 23., kedd

Szenttamás névadójára emlékeztek

A szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templomban július 3-án ünnepi szentmisével emlékeztek meg a település nevét viselő Szent Tamás apostolra. A délelőtt 10 órától kezdődő istentiszteletet Sáfrány Dávid temerini káplán mutatta be. Rajta kívül itt volt még Brasnyó Ferenc kishegyesi, Juhász György kúlai, Szabadi Károly verbászi, Fuderer László Becse-Belváros, Világos Miklós Becse-Újfalu, Szöllősi Tibor temerini és Zsúnyi Tibor helyi plébános. Tibor atya szerint Szenttamás az egyik legszebb nevű község.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

− Őseink hite és buzgósága fellelhető a falu névadásában. Szent Tamás apostolról elnevezni azt a közösséget, amely évszázadokon keresztül állta a történelem visszásságait, jó döntésnek látszott. A szent örök és halhatatlan, mi keresztények a Szent és erős Istenben hiszünk, akinek a jósága, emberszeretete és irgalma tartja fenn közösségünket. Szent Tamás alakját szépen ábrázolta Than Mór, amikor az apostol találkozik a Feltámadt Krisztussal: szeme és érzékei megnyílnak Isten befogadására – mondta Szenttamás plébánosa.

Ft. Sáfrány Dávid temerini káplán Szent Tamás életéről beszélt.

− Nagy öröm számomra és nagy tanulság, hogy van egy ilyen település itt Bácska szívében, amely egy apostolról kapta a nevét, és hiszem azt, hogy egyben kéri is az apostolnak a közbenjárását. Szép az, hogy ezen a napon a hívek összegyűlnek, és megünneplik a település névadójának az ünnepét. Szent Tamás apostol életében nagyon ott volt az emberi gyarlóság, ami nagyon mély hit az Istenben és Jézus Krisztusban. Láttuk azt, hogy ő kész arra, hogy akár a halálba is kövesse az Urat, mint ahogy Lázár feltámasztása előtt halljuk, olvassuk a szentírásban. Szent Tamás apostol azt mondta: „Menjünk, és haljunk meg vele.

Adjuk mi is érte az életünket.” Látjuk azt, hogy ott van a kételkedés, ott van az életében a megingás, de ahogyan találkozik személyesen a feltámadt Úrral, megváltozik, hiszen az Úr arra kéri őt, hogy tapintsa meg sebét, legyen hívő, és ne hitetlen. Ő látja, megtapintja a feltámadt Urat, megerősödik a hit benne, és utána ezzel a hittel hirdeti az evangéliumot. Egészen addig elmegy, hogy az életével fizet ezért a küldetésért. Életét adja azért, hogy hirdesse az Urat. Nagyon szép látni az Úrnak ezt a pedagógiáját, ahogyan Szent Tamás apostolhoz fordul. Nem rója fel számára mindazt, amit gyengeségként elkövetett, hanem a hitre hívja meg. Ez egy olyan fordulat Szent Tamás életében, ami egy életre meghatározó – fogalmazott Dávid atya.