2024. március 29., péntek
ATLÉTIKA

Gyulai Memorial: erős mezőny várható

Erős mezőnyre, önmagától pedig jó teljesítményre számít Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó a 10. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyet augusztus 19-én rendeznek Székesfehérváron. Baji az M1 csatornának úgy nyilatkozott, jól van, és a megszokottól és a tervektől nagyon eltérő felkészülés után izgalommal várja a versenyszezon kezdetét. „Eleinte nagyon döcögős volt a felkészülés, de szerencsére helyre került, és azt kell, hogy mondjam: jól sikerült. A Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon jó és erős mezőny várható, ennek megfelelően szeretnék én is jól teljesíteni. Ez az év a puhatolózás, tesztelgetés éve lesz” – fogalmazott, hozzáfűzve: az előtte álló kevés versenyből fogja megpróbálni kihozni a maximumot a fejlődése érdekében. Ezeket a viadalokat mind komolyan fogja venni, és szeretné a legjobbat nyújtani rajtuk, ám az igazán jó formát a jövő évre várja magától. „A következő, remélhetőleg olimpiai év lesz az, amikorra a munka, amit idén beleteszünk, remélhetőleg meg fog térülni” – tekintett előre Baji. Az utóbbi években jó formában lévő Szűcs Valdó motiválja a 31 éves Bajit, aki szerint nem lesz könnyű megszorítania 25 esztendős riválisát, de bízik benne, hogy nagy csatákat fognak vívni.

Kizárják az orosz szövetséget?

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) főigazgatója szerint akár teljes kizárással sújthatja az orosz sportági szövetséget (VFLA) a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA). Jurij Ganusz azután nyilatkozott így, hogy a felfüggesztett státuszú VFLA nem fizette meg a július elsejei határidőig a rá kirótt pénzbüntetést, a WA pedig már korábban elutasította az oroszok kérelmét, hogy a világszövetség adjon haladékot az 5 millió eurós adósság rendezésére. A büntetést korábbi orosz doppingmanipulációk miatt rótta ki a VFLA-ra a WA, kilátásba helyezve, hogy a befizetés elmaradása esetén az orosz sportolók még semleges színekben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

A nemzetközi szövetség precedensértékű, rendkívül kemény döntést fog hozni, és attól tartok, hogy a VFLA-t teljes mértékben kizárja az atlétika világából” – fogalmazott a RUSADA vezetője.

A WA tanácsa július végén tartandó ülésén határozhat az orosz szövetség, ily módon az orosz atléták sorsáról.

Eltiltás a korábbi világcsúcstartónak

A doppingellenőrzési szabályok megsértéséért négyéves eltiltást kapott Wilson Kipsang, a maratoni futás korábbi világcsúcstartója. A WA doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) pénteken közölte, hogy a 38 éves kenyai futó 2018 áprilisa és 2019 májusa között négy alkalommal nem felelt meg a holléti nyilvántartás követelményeinek, márpedig a 12 hónapon belüli három ilyen vétségért automatikus eltiltás jár. Az egyik eset 2019. május 17-én történt, amikor Kipsang a doppingtesztet egy közlekedési balesetre hivatkozva mulasztotta el, erről később egy fotót is mellékelt. Kiderült azonban, hogy a felvétel egy 2019. augusztus 19-ei balesetről készült. Az AIU bejelentése szerint a négyéves eltiltás idén január 10-étől érvényes – akkor függesztették fel a versenyengedélyét –, az indoklásban a holléti nyilvántartás hiányosságai és az elmulasztott tesztek mellett a hamis bizonyítékok benyújtása és hamis vallomás szerepel. Utóbbiakkal Kipsang szándékosan félrevezető és hamis információkkal látta el az AIU-t, ezzel megkísérelte akadályozni és befolyásolni az ellene folytatott eljárást.

Kipsangot áprilisban letartóztatták a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom megsértéséért, mivel a kenyai rendőrség szerint a 2012-es londoni olimpia bronzérmese egy bárban italozott 19 társával Itenben, ahol az atléták szoktak magaslati edzőtábort tartani.

Kipsang pályafutása során megnyerte a New York-i, a londoni és a berlini maratont is. A világrekordot 2013-ban a német fővárosban aratott diadalakor állította fel, majd egy évvel később honfitársa, Dennis Kimetto ugyanott döntötte meg.