2024. március 29., péntek

Hamarosan a koalícióról és a kormányalakításról

Pásztor: Mindenekelőtt a vajdasági magyaroknak köszönhető, hogy Magyarország nem zárja be a határait Szerbia előtt

A Vajdasági Magyar Szövetség célja a köztársasági parlamenti választáson az volt, hogy a párt önálló frakciót alakíthasson – hangsúlyozta Pásztor István, a párt elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. Mint rámutatott, ehhez legalább 5 képviselői mandátumra volt szüksége, ám a választási eredményeknek köszönhetően – ami messze meghaladta a várakozásokat – 9 képviselői helyet kapott.

A VMSZ elnöke elégedett a parlamenti választás eredményeivel. Mint rámutatott, a július elsején egyes helyeken megismételt választások nem befolyásolták lényegesen a június 21-ei eredményeket. A parlamentbe bejutott 7 választási lista egyike a VMSZ-é, amely a 9 megszerzett mandátumával önálló frakciót alakíthat.

– Olyan választási eredményt valósítottunk meg, amire az utóbbi 28 évben nem volt példa. Legutóbb ennyi mandátuma a vajdasági magyar politikának, vagy a vajdasági magyar közösségnek 1992-ben volt. Akkor egy párt volt, 150 ezerrel többen voltunk, más politikai állapotok uralkodtak. Úgyhogy ilyen szempontból ez a választási eredmény mindenféleképpen kiválónak minősíthető – hangsúlyozta.

Elmondta ugyanakkor, a napokban tárgyal Aleksandrar Vučić elnökkel a koalícióról és a kormányalakításról.

Pásztor kitért a koronavírus-helyzetre is. A rádióműsorban elmondta, a koronavírus meghatározza a szerbiai lakosok mindennapjait is, ráadásul hiába van nyár, utazni sem lehet minden országba. Az EU is összeállított egy listát, amelyen 14 olyan nem uniós ország szerepel, amelyekből beutazhatnak az EU területére. Ezen a listán Szerbia is szerepel. Magyarország azonban nem állt közéjük, csak a szerbiaiakat engedi be területére. Pásztor szerint, elsősorban a vajdasági magyaroknak köszönhető, hogy Magyarország nem zárja be a határait Szerbia előtt, más uniós országokkal ellentétben, másrészt pedig a két ország közti jó kapcsolat az oka ennek. Hangsúlyozta, fontos ezeknek a jó kapcsolatoknak a fenntartása, amihez jelentősen hozzájárul a vírus terjedésének határon belüli megakadályozása.

Mint megállapította, a nyári meleg egyértelműen nem árt a koronavírus terjedésének, ami abból is látszik, hogy a szerbiai helyzet július elején egyre csak romlott. Vajdaságban is nőtt a fertőzöttek száma, de nem olyan mértékben, mint Szerbia más részein, ahol rendkívüli állapotot hirdettek.