2024. április 23., kedd

Online vizsgáztatás az egyetemeken?

A koronavírussal fertőzött végzősök pótfelvételizhetnek – Egyre több általános iskola és középiskola fog egy váltásban működni

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy 31 végzős középiskolás fertőződött meg koronavírussal, és emiatt nem tudtak felvételizni a felsőoktatási intézményekbe. Mint kifejtette, számukra augusztusban szervezik meg a felvételit, és az eredmények az első iratkozási körre fognak vonatkozni.

– Ha szükség lesz rá, növelni fogjuk a kvótákat. Szerbiában 100 egyetemi kar van, vagyis ez azt jelenti, hogy minden harmadik intézményben egy férőhellyel több lesz, mint eddig – emelte ki a tárcavezető. Azt is hozzátette, hogy terveik között szerepel a felsőoktatásról szóló törvény módosítása. Ezzel lehetőséget szeretnének adni az egyetemistáknak az online vizsgázásra. Az új összetételű parlament valószínűleg július végén, augusztus elején fogja megkezdeni a munkáját, majd augusztus végére, szeptember elejére véget ér a kormányalakítás, és ezzel párhuzamosan kidolgozhatják a törvénymódosítást is. Ha a parlament új összetételében július végén, augusztus elején megkezdi a munkát, és a kormányalakítás is véget ér augusztus végére, illetve szeptember elejére, ezzel párhuzamosan kidolgozható lenne a törvénymódosítás is. Mladen Šarčević szerint az online vizsgázás megkönnyítené a hallgatók dolgát abban az esetben, ha a vírus továbbra sem fog elhagyni bennünket.

Milyen lesz a szeptemberi iskolakezdés?

Mint kiemelte, a minisztérium több „forgatókönyvet” is kidolgoz a következő tanévre vonatkozóan. Minden a járványhelyzet alakulásától függ. Már folynak a televíziós órák felvételei a következő tanévre. A tárcavezető elmondta, hogy az illetékesek a kombinált oktatási modell mellett vannak, vagyis hogy a tanulók egy hetet az iskolában töltenek, a következő héten pedig távoktatásban vesznek részt. Szerinte ez a modell nem jelent gondot a felsősök, a középiskolások és az egyetemisták oktatásánál, ám az alsósoknál azért nem alkalmazható, mert nem maradhatnak otthon egyedül. A miniszter azt is hozzáfűzte, hogy jelenleg országszerte 204 általános iskola működik egy váltásban, és ezekhez további 262 intézmény fog csatlakozni. Emellett még 80 középiskolában be fogják vezetni az egyváltásos oktatást.

Választható tantárgyak a következő tanévben

Figyelembe véve a hitoktatók igényeit, valamint azt, hogy ezen tanárok munkaügyi és jogi státusza 2001 óta nem rendeződött, az oktatásügyi minisztérium úgy döntött, hogy a 2020/2021-es tanévben is ugyanolyan módon teszi lehetővé a kötelezően választható tantárgyak csoportjainak kialakítását, mint az előző tanévekben. Ez annyit tesz, hogy meghozták a 2020/2021-es tanévre vonatkozó utasítást az osztályok és a csoportok kialakításával kapcsolatban – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében. A hitoktatásra és a polgári nevelésre járó csoportok létszámát első szinten, vagyis az iskolaigazgatóságok szintjén hagyják jóvá oly módon, hogy a legtöbb tanárnak megmaradjon a normája, vagyis ne csökkenjen az eddigi csoportok száma. A következő tanévben a hitoktatók státuszának megoldásán fognak dolgozni. További modelleket dolgoznak ki, és teret fognak biztosítani a hitoktatók bevonásához az iskolai munkába, például különböző projektekbe, valamint az egy váltásban működő iskolákban is bevonják őket a munkába.