2024. április 19., péntek

Újraindult az egyszerűsített honosítási kérelmek átvétele

Az ügyfeleknek eleget kell tenniük a járványügyi előírásoknak Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán

Hétfőn Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán újraindult az egyszerűsített honosítási kérelmek átvétele, mondta el telefonos megkeresésünkre Csallóközi Eszter főkonzul. A külképviseleten a járványügyi helyzetre való tekintettel több óvintézkedést is bevezettek, amelyeket az ügyfeleknek be kell tartaniuk.

– Első szempontunk az ügyfeleink és a kollégáink biztonsága. Ezért a járvány alatt igyekszünk minden biztonsági feltételnek szigorúan megfelelni. Az ügyfeleknek, akik hozzánk jönnek, kötelező maszkot viselniük. Továbbá kézfertőtlenítőket helyeztünk ki a konzuli helyiségekben. Azzal, hogy csak az léphet be a konzulátus területére, akinek ügye van nálunk, igyekszünk csökkenteni a helyiségeinkben tartózkodó személyek számát. Felhívjuk az ügyfeleink figyelmét, hogy ne egész családdal érkezzenek, ne hozzák magukkal rokonukat, barátjukat, akiknek nincs konkrét ügyük a konzulátuson. Ezenfelül a bejáratnál áll egy biztonsági őr, aki méri az érkezők testhőmérsékletét, és csak 37,5 Celsius-fok alatti testhőmérséklettel lehet belépni az épületbe – nyilatkozta lapunknak a főkonzul.

A fentiek mellett Csallóközi Eszter azt is elmondta, hogy igyekeznek minimalizálni az ügyfelek konzulátuson eltöltött idejét, valamint az ügyfél és az ügyintéző közötti érintkezést. Ez azt jelenti, hogy előzetes telefonos időpont-egyeztetés alkalmával már e-mail formájában előre elkérnek több dokumentum és okmány másolatát. Hozzátette, hogy az előzetes időpontfoglalásnak köszönhetően az ügyfeleknek semmilyen fennakadásra nem kell számítaniuk. Az érdeklődés már az első napon nagy volt.

– A mai nap folyamán több tucat ember jelentkezett időpontfoglalásra. Úgy gondoljuk, ez az érdeklődés-mennyiség az elkövetkező időben is meg fog maradni. Igyekszünk, hogy mindenki a lehető legkorábbi időre kapjon időpontot. A honosítási kérelmek mellett útlevél, elektronikus személyi igazolvány és anyakönyvi ügyek esetében is sok megkeresésünk van – mondta Csallóközi Eszter.

Az ügyfelek az időpontfoglalást az egyszerűsített honosítási kérelmek átadására a 024/626-357-es telefonszámon tehetik meg, további információkat pedig a szabadka.mfa.gov.hu honlapon találhatnak.