2024. március 28., csütörtök

Tiltsák be Šešelj könyvét!

A gyűlöletbeszéd ellenére már ezer példányban kiadták?

A közösségi oldalakon megjelentek Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt legújabb könyvének fényképei, ami több ellenzéki párt reakcióját is kiváltotta. A radikálisok vezére a Szabad Európa Rádiónak megerősítette, valóban kiadta az „Ustaška kurva Aleksandra Jerkov” című könyvét.

Vojislav Šešelj tegnap azt nyilatkozta, ismét elkövetné a számlájára írt bűnöket, ha alkalma adódna rá (Fotó: Beta/AP)

Vojislav Šešelj (Fotó: Beta/AP)

A Demokrata Párt tagjának becsmérlő címet adó könyv kapcsán reagált a Demokrata Párt és a Szabadság és Igazságosság Pártja is, az ügyészséghez fordult, hogy tiltsák be a könyv nyomtatását és forgalmazását, továbbá tegyenek meg minden jogi lépést az ilyen jellegű sértegetések szankcionálására.

A Szerbiai Nemzeti Könyvtár katalógusa szerint a könyvet ezer példányban jelentették meg. Az új könyvcímek fellapozása után kiderült, hogy Šešelj könyvet adott ki Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt tagja, de Nenada Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata liga és Biljana Kovačević, a az Emberi Jogok Jogászbizottsága (YUCOM) megboldogult elnöke ellen is.

Aleksandra Jerkov a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában kiemelte, Šešelj könyvére, aminek címe is már gyűlöletbeszéd, az ügyészség nem reagál, mint ahogy nem reagált a korábbi fenyegetéseire sem, amelyek kapcsán egy évvel ezelőtt Jerkov bűnvádi feljelentést tett Šešelj ellen.