2024. április 26., péntek

Elhunyt Nebojša Stefanović belügyminiszter édesapja

Koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt Branko Stefanović, Nebojša Stefanović belügyminiszter édesapja. Branko Stefanovićot Belgrádban a Dr. Dragiša Mišović kórházban kezelték.

Kninben született 1954-ben, Közgazdasági Egyetemet fejezett. Két gyermeket, Nebojšát és Nemanját hagyta maga után.

Branko Stefanovićra a Krušik-affér kapcsán figyelt fel a közvélemény, ami akkor robbant ki, amikor Aleksandar Obradović, a vállalat dolgozója a médiumnak olyan dokumentumokat juttatott el, melyek bizonyítják, hogy egyes magántulajdonban levő cégek milyen kiváltságos helyzetben kereskedtek az állami vállalattal. Ezek a privát cégek között volt az a GIM is, mely összeköttetésbe hozható Stefanović-tyal. 

A BIRN szerint a Krušik privilegizált áron, saját kárára adott el 2018-ban aknákat a GIM-nek, Branko Stefanović pedig többször is ellátogatott ebbe a katonai gyárba és a GIM képviselőjeként fegyverkereskedelemmel foglalkozott. A GIM később ugyanezeket a Krušik gyártmányú aknákat szaud-arábiai partnereknél értékesítette a beszerzési árnak szinte a kétszeresén. Az ügyben való érintettségét tagadta Aleksandar Vučić államfő, és Branko Stefanović fia, Nebojša Stefanović belügyminiszter is, emlékeztet a Tanjug, az N1, a 021.