2024. március 29., péntek
XX. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA

„Külön-külön elveszünk, együtt erősek vagyunk”

Lőrinczi Zoltán államtitkár nyitotta meg az Apáczai Nyári Akadémiát
Lőrinczi Zoltán államtitkár: Az egész magyar nemzet egybetartozása a Kárpát-medencében sokkal régebbi és sokkal fontosabb, mint a koronavírus jelenség (Fotó: Ótos András)

Lőrinczi Zoltán államtitkár: Az egész magyar nemzet egybetartozása a Kárpát-medencében sokkal régebbi és sokkal fontosabb, mint a koronavírus jelenség (Fotó: Ótos András)

Két évtized, évente mintegy 100 órányi képzés 4 különböző szakcsoportban, több száz előadó, több ezer pedagógus. Ezek csupán számok, adatok, mégis a befektetett munka és erőfeszítés ölt testet bennük – hangzott el a jubiláló Apáczai Nyári Akadémiával kapcsolatban. Ugyanis most 20. alkalommal valósul meg Újvidéken a vajdasági pedagógusok akkreditált továbbképzése.

A nyári akadémia rendezvény megnyitóján résztvevő pedagógusok, vendégek egy csoportja (Fotó: Ótos András)

A nyári akadémia rendezvény megnyitóján résztvevő pedagógusok, vendégek egy csoportja (Fotó: Ótos András)

Az Anton Csehov utca 4. alatti Egység Kultúrotthonban dr. Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár tegnap délelőtt nyitotta meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által szervezett nyári akadémiát.

– Jó előre már azt kérdezték tőlem, milyen hatással van, lesz a koronavírus-jelenség miránk. Ennél lényegesebb, hogy az egész magyar nemzetnek az üdvözletét hozom – mondta az államtitkár a média képviselőinek. Kiemelte: az egész magyar nemzet egybetartozása a Kárpát-medencében sokkal régebbi és sokkal fontosabb, mint a koronavírus-jelenség. Igazából az üzenetet ez: itt élünk, összetartozunk, függetlenül attól, hogy milyen vírus vagy háború, milyen ármány, milyen boldogság, milyen szomorúság, milyen gyász van rajtunk. Az optimizmustól, perspektíváktól, emlékektől függetlenül egybe tartozunk, mostantól kezdve talán még jobban! – fejezte ki véleményét dr. Lőrinczi Zoltán. Elégedetten szólt a vajdasági magyarok példás kiállásáról, összetartásáról. Úgy fogalmazott, hogy a magyarok a legutóbb politikai szinten megmutatták nemcsak a világnak, hanem önmaguknak is, hogy erő, remény és kitartás van bennük.

A megnyitón ünnepségen jelen volt Magyarországról Kiss Dávid és Kozma Bata Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal szakmai megbízottjai, Szlovákiából Szilágyi Zoltán, a Kőhalmi Református Gyülekezet lelkésze. A szervezők örömmel üdvözölték a VMPE elnökségének tagjain kívül a határon túlról érkező testvérszervezetek képviselőit, és nem utolsósorban a vajdasági pedagógusok és a média képviselőit.

Köszöntőjében Lukács Gabriella, a VMPE elnök asszonya értékelte a két évtized befektetett munkáját, a mintegy 100 órányi képzést évente 4 különböző szakcsoportban, több száz előadóval több ezer pedagógus részére. Megköszönte az elődök áldozatos munkáját, amelyet az anyaország is nagymértékben támogatott. Beszélt az építőkövekről: szülőföld, harangszó, templom, iskola, tanulás, sok gyerek, valamint szólt az összefogás fontosságáról, arról, hogy ne hagyjuk üresen az iskolát és a templomot, és emlékeztetett arra, hogy külön-külön elveszünk, együtt erősek vagyunk.

Szilágyi Zoltán, a Kőhalmi Református Gyülekezet lelkésze rövid, ökumenikus áhítatában a Mt 6:19–21 igeszakasz alapján az igaz kincsről beszélt, amelyet a pedagógusok adnak át a diákoknak. Sajnos sokszor akkor értékeljük, amikor már kezdjük elveszíteni. A lelkész idézte Jézusnak az „Ahol a kincsed, ott a szíved” gondolatát, amelyről ki-ki elgondolkozhat..

Nagy Margit, a VMPE tiszteletbeli elnök asszonya, az Apáczai Diákotthon igazgatónője az Apáczai Nyári Akadémia húszéves története helyett annak a fontosságáról beszélt, hogy szülők és pedagógusok munkánkkal, életünkkel, kiállásunkkal adjuk át a gyerekeknek, diákoknak az értékeinket. Arra buzdította a jelenlevőket, hogy munkára neveljük a gyerekeket, a keskeny, de nehéz útra készítsük fel őket mind a családban, mind az iskolában. Ha el is csábítja őket a világ, aztán csak visszatérnek az igazi értékekhez. Muhi Béla nyugalmazott fizikatanár, a természettudományi képzés főszervezője, majd Viola Lujza nyugalmazott magyartanárnő, a történelem és magyarság képzés vezetője is köszöntőjében méltatta a képzések jelentőségét.

A VMPE Szólj, Síp, Szólj népzenei vetélkedője a sokéves fennállása óta több száz gyerekben ébresztette fel a magyar népzene iránti szeretetet. Szabó Zsuzsanna többszörös kiemelt díjas szólista népdalcsokrot adott elő, Sziveri Éva pedig, az újvidéki Április 7-e Egészségügyi Középiskola végzős diákja, aki a Vers Otthonról online szavalóversenyen kiemelt arany minősítésben részesült, a nyári akadémia megnyitó ünnepségén Radnóti Miklós Nem tudhatom c. szülőföldet megidéző, egyik legismertebb versét adta elő. „Itthon vagyok…” – szavalta örömmel a költő szavait. Az Igéretes Tehetség díjjal kitüntetett Ivánovics Viktor sárközi dallamokat énekelt és tamburán játszott.

Az akkreditált továbbképzést július 6-ától 10-éig (párhuzamosan, két helyszínen) tartják: Viola Lujza főszervezésében a történelem és magyarság szekciót és Muhi Béla–Szedlár Ágnes főszervezésében a természettudományi szekciót. Július 13-ától 17-éig (szintén párhuzamosan, két helyszínen) vehetnek részt az érdeklődők az osztályfőnöki szekción és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! nevű szekción.