2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A siker abszurditása

Megteltek a belgrádi kórházak, alternatív létesítményekbe és más településekre szállítják a betegeket

Az országban egyre összetettebb a járványügyi helyzet, ezzel párhuzamosan pedig ismét mindinkább korlátozások határozzák meg a mindennapokat, legalábbis azokban az önkormányzatokban, amelyekben rendkívüli helyzetet és rendkívüli járványügyi korlátozásokat rendeltek el. Néhány héttel azután, hogy az országban mindenhol megszüntették a különböző csarnokokban létrehozott ideiglenes Covid-kórházakat, most újat alakítottak ki,  a belgrádi Štark Arénában. Az államvezetés felelősségteljes magatartásra kéri a polgárokat. Görögország hétfő reggel lezárta határait a szerbiai polgárok előtt, csak külön engedéllyel lehet beutazni.

Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, Vranje, Ivanjica, Belgrád, Šabac, Čačak, Arilje, Kraljevo, Požega, Užice és Priboj – eddig ezekben az önkormányzatokban rendeltek el rendkívüli helyzetet, illetve azzal összefüggésben rendkívüli járványügyi intézkedéseket a SARS-CoV-2 vírus terjedésének okán. Az említett önkormányzatok legtöbbjének a területén bizonyos létesítmények, elsősorban az önkiszolgálók és egyéb üzletek, valamint a vendéglátóipari létesítmények csak korlátozottan tarthatnak nyitva, továbbá korlátozták a gyülekezési szabadságot, és sok helyütt zárt térben, beleértve ebbe a tömegközlekedési eszközöket is, kötelezővé tették a védőmaszk viselését. Belgrádban hétfőn kezdték el büntetni azokat, akik a tömegközlekedési eszközökben megszegik az említett rendelkezést. A fővárosban 5 ezer dinár pénzbírsággal büntethető az, aki nem visel védőmaszkot ott, ahol kötelező.

Újvidéken, Nagybecskereken, Pancsován és Pirotban szintén rendkívüli járványügyi intézkedéseket foganatosított a helyi vezetés, ám a rendkívüli helyzetet egyelőre nem rendelték el.

Újvidéken, összhangban a járványügyi intézkedésekkel, a zárt helyiségekben és minden közterületen, beleértve a parkokat is, kötelező védőmaszkot viselni. A tartományi székvárosban zárt helyiségben legfeljebb 5 személy tartózkodhat, betartva az egyének közötti 1,5 méteres távolságot.

MEGTELTEK A BELGRÁDI KÓRHÁZAK

Mindeközben kiderült, hogy Belgrádban többé nem áll rendelkezésre szabad kórházi ágy. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondása szerint tegnap délelőtt kilenc pácienst a požarevaci kórházba szállítottak át. A miniszter a Covid-kórházak vezetőivel folytatott egyeztetés után azt is megerősítette, hogy a katonaságnak köszönhetően a Štark Arénában elkészült az ideglenes Covid-kórház, az első, enyhébb tünetekkel kezelt pácienseket már a nap folyamán ott tervezték elhelyezni. Az alternatív létesítmény kapacitása 1200 páciens lesz, ám egyelőre „csak” 500 ágyat helyeztek el a csarnokban.

Belgrádban naponta átlagban 100 és 200 között alakul azoknak a pácienseknek a száma, akiket súlyos tüneteik miatt „hagyományos” kórházban kell elhelyezni, az arénában kialakított létesítmény számukra szabadítja fel a kórházi ágyakat – magyarázta Lončar, hozzátéve, hogy a dr. Dragiša Mišović, a zvezdarai és a zimonyi kórházakból szállítják át az arénába a pácienseket.

A miniszter bejelentése értelmében holnaptól a banjicai ortopédiai klinika is ismét fogadja a Covid-pácienseket. Az szintén kiderült, hogy ha az említett intézményekben sem lesz elegendő szabad ágy, akkor Požarevacot követően a smederevói kórházban is belgrádi pácienseket helyeznek el.

Mostantól újfent a rendőrség ellenőrzi, hogy azok, akik bizonyítottan fertőzöttek, ám tünetmentesek, és otthoni elkülönülésben lábadozhatnak, betartják-e a rájuk vonatkozó kijárási tilalmat. Aki a fertőzés ellenére elhagyja otthonát, büntetéssel számolhat – nyomatékosította Lončar, majd a Novi Pazarban és Sjenicán uralkodó állapotokat értékelve azt mondta, az illetékesek urai a helyzetnek. A sjenicai kórházban 20 ágy áll rendelkezésre, itt csak a Covid-negatív pácienseket helyezik el, a fertőzötteket pedig Novi Pazarba szállítják. A fertőzés jelenlétére a katonaság által felállított, improvizált létesítményben tesztelik a polgárokat – tette hozzá a tárcavezető, mondván, hogy Užicén, továbbá Pribojban és Prijepoljén átszervezik a kórházakat, ha rosszabbodik a helyzet.

A POLGÁROK VOLTAK FELELŐTLENEK

A járványügyi helyzet veszélyes – értékelte a Prva televízión vendégeskedve Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Szerinte a polgárok felelőtlensége miatt növekszik a fertőzöttek száma. Az egészségügyi rendszer mind jobban le van terhelve, a járvány immár négy hónapja tart, az egészségügyi dolgozók egyre kimerültebbek, miközben mind több páciens érkezik – érvelt Gojković, arra kérve a polgárokat, hogy legyenek felelősségteljesek.

„Motorizált” néni tegnap Újvidék központjában (Fotó: Beta)

„Motorizált” néni tegnap Újvidék központjában (Fotó: Beta)

– Ha egy-két hónap alatt nem sikerül jobbá tennünk a körülményeket, súlyos problémákkal leszünk kénytelenek szembesülni, azaz az ősz folyamán már nem tudunk fogadni minden Covid-pácienst. A legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy hányan viselünk védőmaszkot, és betartjuk-e az egyének közötti távolságot. Márciussal ellenben jelenleg nemcsak a Covid-páciensek miatt csökken a kórházak kapacitása, hanem az egyéb páciensek ellátása okán is. Jelenleg sokan közlekedési balesetben vagy a munkahelyükön szenvednek sérülést. Amikor korlátozzák a mozgásszabadságot, csökken az említett, kórházi ellátásra szoruló sérülésekhez hasonló esetek száma. Szívinfarktus is kevesebb volt a rendkívüli állapot ideje alatt, mert akkor mindenki otthon ücsörgött. A fertőzöttek számának növekedését az úgynevezett siker abszurditásának a jelenségével magyarázom. Korábban csak nagyon kevesen ismertek fertőzött személyt, ezért nem féltek a megbetegedéstől, így szabadosan viselkedtek a rendkívüli állapot megszüntetését követően – taglalta Zoran Gojković.

MIELŐBB FELKERESNI AZ ORVOST! 

Goran Stevanović, a Belgrádi Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója megismételte múlt heti kijelentését, miszerint jelenleg a legtöbb beteg 30 és 50 év közötti, java részüknél súlyos tünetek, egyebek mellett súlyos tüdőgyulladás alakult ki. A szakértő arra kérte a polgárokat, hogy amint bármilyen légzőszervrendszeri megbetegedés tünetét észlelik – két vagy három napon át tartó, gyógyszerek ellenére sem csökkenő lázat, továbbá légzési nehézségeket és gyengeséget –, azonnal keressék fel a legközelebbi Covid-rendelőt. Egyeseknél már a megbetegedés kezdetén súlyos tünetek alakulnak ki, másoknál viszont lassú lefolyású a betegség, kezdetben alig vannak tüneteik, később azonban súlyossá válik az állapotuk – magyarázta Stevanović. Mint hozzátette, fontos, hogy a polgárok akkor is felkeressék a Covid-rendelőket, ha az elrendelt gyógyszeres terápia ellenére rosszabbodik az állapotuk. Ha kell, naponta jelentsék állapotuk alakulását – nyomatékosította, rámutatva, hogy jelenleg hosszas kezelést igénylő kórképekkel kénytelenek szembesülni az orvosok.

Olivera Ostojić, a Dragiša Mišović kórház keretében működő gyermekklinika vezetője hasonló modorban nyilatkozott, megerősítvén, hogy a járvány kezdetével ellenben az intézményben jelenleg kezelt fertőzött gyermekek tünetei jóval súlyosabbak. Ebben a intézményben 22 gyermeket és 5, egy hónaposnál fiatalabb kisbabát kezelnek.

A Bulgária és Görögország közötti Promahonasz határátkelő ma az egyetlen szárazföldi átkelő volt, amelyen görög területre lehetett belépni. Sok szerbiai turista is az éjjel feltorlódott várakozók között volt. A belépési tilalom életbe lépése előtt valmennyiüket beengedték

289 új fertőzött – 6 áldozat

A maii hivatalos adatok értelmében az országban a SARS-CoV-2-járvány kezdete óta 16 420 személy fertőződött meg a koronavírus új típusával. 24 óra alatt 7872 koronavírustesztet végeztek el, ebből 289-nek az eredménye volt pozitív (3,7 százalék). Jelenleg 2737 aktív megbetegedést tartanak nyilván. Lélegeztetőgépen 93 személy van, 12-vel több, mint előző nap. Huszonnégy óra leforgása alatt 6 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 317-re nőtt az elhunytak száma, a halálozási arány 1,93 százalék. Az elhunytak egyike Branko Stefanović, Nebojša Stefanović belügyminiszter édesapja.

 

Görögország bezárult

A bejelentésekkel összhangban Görögország ma reggel 6 órakor lezárta határait a szerbiai állampolgárok előtt. A szerbiaiak csak külön engedéllyel, indokolt esetben – az üdülés nem tartozik ezek közé, míg egyebek mellett a gyógykezelés, vagy a hivatali utazás igen – utazhatnak be Görögországba. A kedvezőtlen szerbiai járványügyi helyzet miatt meghozott döntést a görög illetékesek július 15-én vizsgálják felül, és döntenek  meghosszabbításáról vagy hatályon kívül helyezéséről. Akik már Görögországban tartózkodtak, például üdülés céljából, szállásfoglalásuk lejártáig az országban maradhatnak.

Nyitókép: Az új niši klinikai központ pár nap múlva Covid-kórházzá alakul át, ugyanis a fertőzöttek száma napi 20-30-cal növekszik – erősítette meg tegnap Vladan Ćosić, az intézmény igazgatóhelyettese