2024. március 29., péntek

Egyre hosszabb a rendkívüli állapotot kihirdető városok sora

A járványügyi helyzet romlása és a koronavírus-fertőzöttek mind nagyobb száma miatt június 25-től 11 városban hirdettek rendkívüli állapotot. A kihirdetés azt diktálja, hogy szigorúan be kell tartani az előírt intézkedéseket, többek között a nyitvatartási időt bizonyos vendéglátóipari vagy más szórakoztató jellegű létesítmények esetében, és azt is, hogy legfeljebb 5 ember tartózkodhat egyidejűleg zárt térben.

A sort Novi Pazar nyitotta június 25-én, majd következett Tutin, Kragujevac, egy héttel ezelőtt Vranje, Ivanjica, majd pénteken Belgrád, Šabac, Čačak, Arilje, Kraljevo, vasárnap pedig Požega „csatlakozott”. Užice polgármestere a Tanjugnak megerősítette, hogy hétfő folyamán ebben a városban is bevezetik a rendkívüli helyzetet, miután egy héttel ezelőtt bizonyos szigorításokat rendeltek el, de a járvány nem csillapodott.

Több városban, így Újvidéken, Nagybecskereken, Pancsován, Verbászon, Temerinben, Pirotban ugyancsak szigorítottak az óvintézkedéseken, de nem hirdettek rendkívüli állapotot. Ezenkívül több kórházat is COVID-kórházzá alakították át az országban.

Továbbra is Belgrád számít a legnagyobb gócpontnak az országban, számos intézkedést vezettek be a városban, emellett mától büntetik is azokat, akik nem tartják be az előírásokat. Mától már fogadják a pácienseket az újbelgrádi Štark Arénában.