2024. április 18., csütörtök

Verbász lehet a vírus újabb gócpontja

A hétvégén tíz városban és községben rendelték el a rendkívüli helyzet bevezetését

Az eltelt napokban a koronavírus-járvány egyre nagyobb méretekben dühöng a tartomány és az ország területén. Vajdaságban a járvány terjedése továbbra is ellenőrzés alatt áll, a helyzet azonban korántsem mondható stabilnak. A járvány terjedésének alakulása mégis kedvezőbb, mint az ország többi részében – jelentette ki Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

Kiemelte, hogy a Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 139 pácienst ápolnak, közülük 31 fertőzöttet az utolsó 24 órában vették fel. A páciensek közül négyen szorulnak lélegeztetőberendezésre. Házi karanténban 416 páciens tartózkodik, ami azt jelenti, hogy naponta átlag 50 új fertőzöttet küldenek elővigyázatosságból elkülönített életmódra. A betegek ápolására két épület áll rendelkezésre, de emellett újabb két épületet készítenek elő az esetleges nagyobb fertőzés esetére. Gojković veszélyesnek tartja azt a tényt, hogy a folyamatos figyelmeztetések ellenére zárt térben továbbra is különféle rendezvényeket tartanak, ahol sok ember fordul meg.

Elmondása szerint Verbász a vírus újabb gócpontja lehet, ugyanis ebben a városban az elmúlt héten 3-4 lakodalmat is tartottak 300-400 fős vendégsereggel, a hétvége folyamán újabb hasonló események zajlottak le országszerte. Verbászon egy nap alatt 25 személy került kórházba, súlyos tünetekkel.

– Abban az esetben, ha 100-200 személy tartózkodik egy helyen, akkor nagyjából 5-10 ember lehet teljesen tünetmentes, sőt még nincsenek is tudatában annak, hogy fertőzöttek. A betegség hordozói vagy éppen szenvedői mégis eljárnak különféle ünnepségekre, ez pedig nagyon aggasztó – mondta Gojković.

A verbászi községi válságstáb szombati ülésén a Vajdasági Egészségügyi Intézet javaslatára újabb korlátozó intézkedéseket léptettek érvénybe. Ezen döntésre a már fentebb említett súlyos adatok miatt volt szükség. A szigorítások szerint ezentúl zárt helyiségben tilos tíznél, illetve nyílt területen száznál több személynek összegyűlnie. A vendéglátó- és szórakozóhelyek 20 óráig tarthatnak nyitva és egy asztalnál két vendégnél többen nem ülhetnek. Emellett minden üzletben, szórakozóhelyen, piacon, fogadóirodában, autóbuszban és taxiban kötelezően védőmaszkot kell hordani, a szolgáltatóknak pedig gondoskodniuk kell a fertőtlenítésről is. A mozi látogatóinak számát is korlátozták, két ülőhely távolság betartásával. A kulturális és egyéb rendezvények megtartását is betiltották a község területén, valamint az idősek otthonába is tilos a látogatás. A közvállalatok vezetőinek ugyanakkor kötelességük biztosítani a krónikus betegségekkel küzdő dolgozóik számára az otthonról való munkát. A verbászi COVID-rendelő a nap 24 órájában nyitva tart.

Az ország egészét tekintve a hétvégén eddig összesen tíz városban és községben rendelték el a rendkívüli helyzetet, amelyek a következők: Belgrád, Šabac, Čačak, Arilje, Kraljevo, Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, Vranje és Ivanjica.

A pénteki helyzethez viszonyítva némileg javult a helyzet Novi Pazarban, a járvány kissé enyhült – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő szombaton.

– Én vagyok a bűnös, mert nem maradtam az országban, hanem elutaztam Moszkvába, Brüsszelbe… Ha itthon maradtam volna, korábban bevetem a katonaságot és kisebb lenne a baj Novi Pazarban – szögezte le. Hozzátette, hogy latolgatják egy új kórház létesítését is, amely a fő bázis lenne a koronavírus esetleges második hullámában. Az épület 500–1000 férőhellyel rendelkezne, és a fővárosi Karaburma Katonai Orvosi Központhoz lenne hasonló – mondta az államfő.