2024. április 18., csütörtök

Megkezdődött az aratás Közép-Szerbiában is

A felvásárlók 19 dinárt kínálnak a termelőknek a búza kilójáért

A betakarítás nagy lendülettel folyt a hétvégén Közép-Szerbiában, a Morava menti vidékeken. Jagodina, Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac és Rekovac településeken 15 000 hektáron arattak a hétvégén. Ezzel együtt megkezdődött a termés felvásárlása és átadása a malmok és a tárolók részére.

A búzaszem az idén jó minőségű, ám a hozam gyenge lett az időjárási viszontagságok következtében. A hosszan tartó esőzés igencsak serkentette a gyomnövények szaporodását és növekedését, ez azonban nem kedvezett a búzának.

A felvásárlók jelenleg 19 dinárt kínálnak a termelőknek a búza kilójáért. A gabonafelvásárló helyek környékén többen is kiragasztott papíron hirdetik ajánlatukat, sokan azt is ráírták, minden mennyiséget azonnal felvásárolnak, s még a tisztátalanságot sem veszik figyelembe.

A környékbeli termelők elmondták a Tanjug hírügynökségnek, hogy a baromfi- és marhafarmok tulajdonosai is versengenek a gabonáért, azonnal megadnák a 19 dinárt, nem mint a malmok, amik 17 dinárt kínálnak.

A mezőgazdasági szakemberek véleménye szerint az idei hozam pontos felméréséhez meg kell várni a betakarítás végét. Az agrotechnikai eljárások szakszerűsége mindenképp nagy hatással van a hozamra.

– Azokon a földeken, ahol a gazdálkodást megfelelő technológiával végezték, jó hozamra számíthatnak a termelők. Akik idejében elvégezték a vetést, fémzárolt vetőmagot használtak, a szakszerű gyomirtásról és növényvédelemről sem feledkeztek meg, azoknak nem lesz gondjuk sem a minőséggel, sem a hozammal – jelentették ki a szakemberek a Tanjug munkatársainak.