2024. március 29., péntek

Kisvirgoncok a mini Batyu-táborban

A járványhelyzethez alkalmazkodva a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban is online tevékenységgel telt a tavaszi időszak, majd a székház felújítása zajlott, de június 1-jén visszatérhettek a csoportok a próbatermekbe. A héten tábort tartottak, amelyen csaknem harminc táncospalánta vett részt.

– Június 1-jétől rendszeresen próbálunk, minden csoport megkezdte a tevékenységét. Addig, amíg nem lehetett próbálni, kicsit felújítottuk a székházunkat, a magyar kormány támogatásával kicseréltük a nyílászárókat, valamint csinosítottuk az épületet kívülről és belülről is, hogy szebb környezetben tudjunk dolgozni – hallottuk Kisimre Szerda Annától, a Kodály-központ elnökétől, aki elmondta, hogy most egy mini Batyu-tábort tartanak az alsós gyerekeknek, ugyanis az ő részükre nem hirdették meg a hagyományos nyári tánctábort.

– Úgy gondoltuk, hogy a rendszeres heti próbák mellett egy intenzívebb hetet iktatunk be, amikor délelőttönként táncoktatás folyik, délután pedig kézműves-foglalkozás. A Kisvirgonc együttes tagjai jászsági táncanyagot tanultak ebben az évadban, és ebből állítjuk most össze a táncfolyamokat, a koreográfia részleteit, valamint énekeket tanulunk hozzá. A kézműves-foglalkozások közül mézeskalács-díszítéssel ismerkedtek a gyerekek, kavicsra festettek, nemezeltek, bútorfestés is volt, a zárónapon pedig sportjátékokat játszanak. Ezt a táncegyüttest Kisimre Árpád és jómagam vezetjük, most is mi oktatunk, a kézművesprogramban pedig Szerda Zsófi, a Tulipán kézimunkacsoport tagjai, Lukács Fodor Valéria, Rind Melitta és Fekete Edit működtek közre.

A hagyományos Batyu-táborba még várják a jelentkezőket.

– Négy csoportban hirdettük meg a táncos foglalkozásokat. A legidősebbek kezdő és haladó csoportban magyarpalatkai és mezőkeszői táncokat tanulhatnak, az ötödik és hatodik osztályosokat mezőföldi táncokra, a hetedikeseket és nyolcadikosokat pedig isaszegi táncokra tanítjuk. Ötvenen lehetnek egy csoportban, kicsit korlátozzuk a létszámot, hogy kétszáznál többen ne legyünk. Emellett meghirdettünk tambura- és citeroktatást is. Molnár Bálint és Németh Eszter tanítja majd a haladókat, Komáromi Kristóf és Kádár Kata a kezdőket, a hetedikesekkel és a nyolcadikosokkal Utasi Viktória és Utasi Péter, az ötödik és hatodik osztályosokkal Patyarek Csaba és Patyarek Fodor Nóra foglalkozik, tamburaoktatásra Csonka Balázst kértük fel, citeraoktatásra pedig Hézső Zsoltot – ismertette a Kodály elnöke, majd elmondta, hogy a rendkívüli állapot idején sokat gondolkoztak azon, hogyan is működjenek a nyáron.

– Már akkor eldöntöttük, hogy ha a szülők hajlandók lesznek behozni a gyerekeket egy ilyen intenzív táncokatatásra, akkor ezt meg fogjuk valósítani, s mivel jó visszhangra talált az ötlet, erre most sor került. De nemcsak a néptáncosoknak van ilyen bejárós táboruk, hanem július 13-ától a képzőművészeti csoportunk is tart egy ilyen intenzív hetet Szenti Lilla vezetésével. Ez arra is jó, hogy bepótoljuk az elmaradt dolgainkat, terveinket.

Július 19-e és 25-e között szervezi meg a Kodály Zoltán MMK a Batyu-tábort. A néptánc- és népzenei tábort az idén is a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolában tartják. A táborba az általános iskola felsőseit, a középiskolásokat és a felnőtteket várják. A részvételi díj 60 euró, 10 fő feletti csoportok jelentkezése esetén 55 euró személyenként. Jelentkezni a kodaly@stcable.rs e-mail-címen vagy a 024/711-554-es telefonszámon lehet. A tábor július 25-én 18 órakor gálaműsorral zárul. Bővebb tájékoztatás: 064/246-46-79, 063/843-86-35 és 063/112-75-11.