2024. március 28., csütörtök

Koronavírus-gyanúval előbb telefonon kell jelentkezni az orvosnál

Ada községben ismét kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi intézményekben

Az Adai Egészségház igazgatója, dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos a járványügyi helyzet súlyosbodása miatt ismét felkéri a lakosságot, hogy akik a koronavírus-megbetegedés (Covid–19) tüneteit észlelik magukon, mégpedig magas lázat, hosszan tartó köhögést és erős mellkasi szúrást, mielőtt az egészségházba indulnának, előbb telefon jelentkezzenek a kezelőorvosuknál vagy a mentőszolgálatnál. Az igazgató kiemelte, hogy az orvos az eset részletes megismerése után eldönti a további kivizsgálás szükségességét és folyamatát. Ha bebizonyosodik, hogy szükség van a vizsgálatra, akkor a beteg kivizsgálása a Covid-ambulancián történik, amely a régi nőgyógyászat bejáratánál van az Adai Egészségházban. A betegek közvetlenül hívhatják a kezelőorvosukat, illetve a Covid-ambulanciát a 063/109-7776-os telefonszámon, valamint a mentőszolgálatot a 194-es, a 024/851-272-es és a 063/109-7036-os telefonszámon.

Adán csak szájmaszkban lehet belépni az egészségházba (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán csak szájmaszkban lehet belépni az egészségházba (Csincsik Zsolt felvétele)

– Emlékeztetjük a lakosságot, hogy az egészségházban kötelező a szájmaszk viselése minden esetben és mindenki számára. A zentai kórház tájékoztatása szerint a továbbiakban ismételten elhalasztják a tervezett műtéteket. Csak a sürgős és életmentő műtéteket végzik el, ezért ebből a célból is azt tanácsolom, hogy keressék fel, akár telefonon is, a választott orvosukat, és informálódjanak, hogy a tervezett műtéteiknek mi lesz a sorsuk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az egészségügyi minisztériummal és a tartományi egészségügyi titkársággal. Pillanatnyilag ezek a rendelkezések érvényesek. A községi egészségügyi intézményekben továbbra is folyik a munka, bár nagyobb körültekintéssel. A pácienseket továbbra is fogadjuk és ellátjuk, a nem koronavírusos eseteket is. Ada községben különösebb korlátozások nincsenek, minden időpontra történik. Kérem a lakosságot, hogy tartsák be az időpontokat, mert ezzel elkerüljük a tömegek létrejöttét. A gyakorlat ugyanis eddig azt bizonyította, hogy ahol sok ember van jelen, és nem alkalmazzák a védőintézkedéseket, ott terjed ez a betegség – közölte dr. Balog András, aki továbbra is az óvintézkedések betartását hangsúlyozta:

– Zárt helyiségben okvetlenül viseljünk szájmaszkot saját és a polgártársaink érdekében, mert a szájmaszk véd attól, hogy mi átadjuk a fertőzést, illetve hogy a beszélgetőpartnerünktől elkapjuk. Ezenkívül fontos az emberek között a megfelelő távolságtartás, ami legalább egy méter kell, hogy legyen. Továbbá nagyon fontos a gyakori kézmosás. Azt tanácsolom, hogy minél kevesebb kontaktusunk legyen más személyekkel. Nem szabad elfelejteni, hogy a vírus folyamatosan itt van közöttünk, a vírus él, a vírus mozog. Az emberek az utazásaik során nagyon gyakran kerülnek olyan környezetbe, ahol nagyobb mértékben jelen van a vírus, illetve azokról a területekről utaznak hozzánk emberek. Szintén szem előtt kell tartani, hogy a tünetmentes személy is lehet vírushordozó, aki a fertőzést át tudja adni – mondta.