2024. április 18., csütörtök
FORMULA–1

Zűrös kezdés Bottas-sikerrel

Kétarcú volt a Formula–1-es szezont végre megnyitó Osztrák Nagydíj: az első felében még úgy tűnt, semmi sem változott a hosszú kényszerszünet alatt, és a Mercedes könnyedén elsétál a kettős sikerrel, a második háromnegyed óra azonban annyi váratlan fordulatot hozott, hogy még az egyelőre csak ötödik erőnek tűnő Ferrari is felért a dobogóra a győztes Valtteri Bottas mögött.

A szabadedzések és az időmérő mindenki számára egyértelművé tette a téli tesztek alatt körvonalazódó erőviszonyokat: a Mercedes immár fekete színben, de továbbra is a mezőny felett áll, legközelebbi üldözőjének a Red Bull tűnik, majd a nagyot előrelépő McLaren és a tavalyi Mercedesre kísértetiesen hasonlító Racing Point hasonló erőt képvisel, és csak utánuk következik a Ferrari.

Valtteri Bottas maszkban, a győzelmi serleggel és pezsgővel (Fotó: Beta/AP)

Valtteri Bottas maszkban, a győzelmi serleggel és pezsgővel (Fotó: Beta/AP)

A pole-t Bottas 12 ezredmásodperces előnnyel happolta el Lewis Hamilton elől, a Red Bull pedig a legkomolyabb támadásokat nem is a versenyen, hanem még a rajt előtt mérte a Mercedesre: pénteken óvást nyújtottak be az FIA-hoz a címvédő istálló technikai újítása, a DAS legalitását illetően, amit még aznap éjjel elutasítottak. Vasárnap viszont már sikerrel jártak, amikor Hamilton időmérős eredményét támadták meg, és miután bizonyították, hogy a brit sárga zászlós jelzés alatt futotta leggyorsabb körét, egy órával a rajt előtt visszasorolták őt az 5. helyre, az első sorba pedig Max Verstappen léphetett fel. A Red Bull-os holland azonban nem tudta érvényre juttatni eltérő gumitaktikáját a Mercedesek ellen, mivel a 11. körben hidraulikai hiba miatt a szezon első kiesője lett. Innentől úgy tűnt, Bottas és az őt üldöző Hamilton legfeljebb egymással meccselnek majd a győzelemért, de az események hamar új fordulatot vettek.

A futamon, klasszikus szezonnyitóhoz méltóan, technikai hibák sora rostálta a mezőnyt, a 20 autóból csak 11-en értek célba, a sok kiesés pedig három biztonsági autós szakaszt is eredményezett, így a Mercedesek előnye elveszett, ráadásul nehéz helyzetbe is kerültek, amikor a többiekkel ellentétben nem álltak ki egy második kerékcserére, így az utolsó tizenöt körre sebezhetővé váltak. Alexander Albon testesítette meg a fő veszélyt a másik Red Bull-lal, ám amikor kívülről akarta megkerülni Hamiltont, a két autó a brit hibájából összeért, Albon pedig a mezőny végére esett, s a tavalyi Brazil Nagydíj után ismét egy Hamiltonnal való incidens fosztotta meg őt első dobogójának esélyétől. A brit öt másodperces időbüntetés tudatában folytatta, ám hiába igyekezett, Lando Norris az utolsó körben megfutott leggyorsabb körével éppen öt másodpercen belülre került hozzá képest, így a McLaren fiatal reménysége lett a harmadik, első dobogóját szerezve ezzel. A zűrzavarból Charles Leclerc keveredett még ki jól a végjátékban, aki váratlan második helyezéséről jól tudja, hogy nem a Ferrari valós erejét tükrözi. Leclerc szerencséje mellett a csapattól év végén távozó Sebastian Vettel jelentette az ellenpontot, aki Carlos Sainz ellen csatázva ismét összehozott egy tőle már-már megszokott megpördülést, és végül csak az utolsó előtti, 10. helyen ért célba. Látványos egyébként, hogy mindhárom Ferrari motoros csapat tempója visszaesett tavalyhoz képest, hiszen szenvedett a Haas és az Alfa Romeo is, ami talán nem véletlen, és összefügghet azzal, hogy az FIA a télen megtiltott a Ferrarinak egy, a riválisok által sokat támadott trükköt, amellyel a motor teljesítményét növelték.

A versenyzés élménye a régi, csak a díjátadó ceremónia hangulata volt kissé lehangoló a távolságtartó dobogófokokkal, a maszkot viselő személyzettel és éljenző nézők nélkül. Ahogy 2019-ben, úgy Bottas idén is győzelemmel kezdte a szezont, a fő kérdés viszont most is az lesz, vajon képes-e az egész szezonon át hozni Hamilton szintjét. A feladatot nehezíti, hogy még senki nem tudja, milyen hosszú lesz a szezon: egyelőre csak az első nyolc futam időpontját hirdették ki a szeptember eleji Olasz Nagydíjjal bezárólag, a továbbiakról a járványhelyzet fényében később döntenek. A menetrend amiatt is furcsa lesz idén, mert az utazások csökkentése miatt többször is ugyanazon a pályán rendeznek futamot két egymást követő hétvégén. Így lesz ez most is: a mezőny nem pakolt el a Red Bull Ringről, hanem pénteken megkezd ott egy újabb versenyhétvégét, akkor már Stájerországi Nagydíj néven.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:30:55,739, 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +2,7 másodperc hátrány, 3. Lando Norris (brit, McLaren) +5,4, 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +5,6, 5. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) +8,9 stb.