2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Villámárvíz

Az utóbbi években többször is volt alkalmunk találkozni a villámárvíz szóval: Borsod megye északnyugati részén szinte egy helyben tombol a zivatar már kora délelőtt óta, villámárvíz veszélye is fennáll. – Az ország északkeleti részében egész nap viharok tomboltak: a rengeteg eső hatására Felsőkelecsényben még villámárvíz is kialakult. – Villámárvíz söpört végig Bükkzsércen. – Fejér megye északkeleti részén több települést öntött el villámárvíz. – A villámárvíz következtében akadozott a közlekedés, áramkimaradások történtek, s számos pincét is elárasztott a víz. –Villámárvizek általában hegy és dombvidéki területeken alakulnak ki, gyors lefolyásúak. – Okostelefon-alkalmazás segíti a villámárvizek kezelését. – Az ország több pontján fordult elő felhőszakadás, több települést is sújtott villámárvíz a hirtelen lezúduló csapadéknak köszönhetően.

A villámárvíz főnév az angol flash flood szókapcsolat nyomán jött létre, olyan áradásra utalnak vele a beszélők, amely gyorsan, néhány óra alatt bekövetkezik. Viszonylag kis területen akkora mennyiségű víz gyűlik össze, amelyet a hagyományos elvezető rendszerek már nem képesek kezelni. A patakok, folyók és más természetes vízelvezetők kilépnek medrükből, a mesterséges vízelvezetők (árkok, csatornák) pedig megtelnek. Régebben igen ritkán fordultak elő a Kárpát-medencében villámárvízhez vezető trópusi esők, az utóbbi időben viszont évente több is bekövetkezik.

A villámárvíz szó előtagja, a villám voltaképpen villámgyorsra, hirtelen, váratlanul végbemenőre, végrehajtottra; rendkívül, tüneményesen gyors mozgásra, tevékenységre utal. Az ’olyan gyors, mint a villám’ jelentésű villám szó több más összetételben is megtalálható: villámháború (nagy számbeli és technikai fölény birtokában meglepetésszerűen megindított, az ellenséget gyorsan lehengerelő hadműveletek eredményeképpen igen rövid ideig tartó támadó háború), villámtorna (némely sportágban rövidített, illetve korlátozott játékidővel rendezett, egy nap alatt lebonyolított mérkőzések sorozata), villámsakk (olyan sakkjátszma, amelyben a játékosoknak jóval kevesebb gondolkodási idejük van, mint amennyi szokásos), villámzár (két szalagra szerelt, fogazott, vékony fémlemezkékből álló zárószerkezet; zipzár), villámtréfa (humoros vagy szatirikus tartalmú, egyszerű szerkezetű, rövid, csattanós jelenet), villámcsődület (előre szervezett csoportosulás; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant tesznek, általában demonstrációt hajtanak végre, majd a csoportosulás gyorsan fel is oszlik).